Bilkö till Strömstad. Arkivfoto: Roald Berit/Scanpix.

Strömstad tjänar mest pengar på sina turister

"Målet är en hållbar turism"
2:03 min

För andra året i rad toppar Strömstads kommun rankingen över landets kommuner som är bäst på att ta tillvara turism - det vill säga tjänar mest pengar på turisterna.

Det visar en ny undersökning från Svensk handel och Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Bäst på turisk av landets kommuner är Strömstad - och idag togs första spadtaget till éntren till kosterhavets nationalpark på ön Rossö.

Hedda Huldt bor på Rossö och är med i arbetet kring nationalparken:

– Målet är att vi ska få en hållbar turism här, som är kopplad till miljön och naturen här, berättar hon.

Den vackra bohuskusten är en förklaring till Strömstads topp-placering - kommunen toppar listan över båtnätter. Och handlande norrmän gör att kommun också toppar listan över försäljningen i detaljhandeln.

Potentialen i turismbranschen är stor men för att nå dit krävs bättre samarbete, säger Dag Klackenberg vd Svensk Handel:

– När man kommer till Sverige så kan det vara lika givande för någon att vilja åka till Ullared och shoppa som att faktiskt åka skidor i Åre eller tillbringa några veckor på Västkusten i norra Bohuslän. Potentialen finns på många ställen, det viktiga är samarbetet mellan näringens olika grenar.

Samarbete är A och O menar både Svensk handel och Sveriges hotell- och restaurangföretag - och det kan handla om öppettider, broschyrer, och marknadsföring.

Men själva samarbetet är också den största svårigheten säger Dag Klackenberg:

– Svårigheten är att hela besöksnäringen består av ett antal mycket självständiga och oberoende småföretagare och att få dem att samarbeta är inte lätt.

Men där det fungerar bra så lyckas kommuner och lokala hotell och handlare tjäna pengar på turisterna - och i den ranking som i dag presenterades så kommer Strömstad allra högst. Hit kommer bland andra norrmän för att handla och bo på hotell. Och på topp 10 listan återfinns tre kommuner från Bohuslän.

Statistiken gäller 2009, ett år då den svenska kronan försvagades. Det hjälpte turistindustrin, säger Eva Östling Olléen, vd för Sveriges hotell- och restaurangföretag. Hon menar att Sveriges turistindustri klarat krisen bra.

– Dels så tror jag att vi hade gjort en ordentlig hemläxa tidigare, vi var väl förberedda. Dels så tror jag att det krondipp vi hade gav oss möjligheten att få nya turister, nya besökare till Sverige, och dem har vi lyckats behålla även när kronan har stärkts, säger hon.

Och nu sätter Sveriges hotell- och restaurangföretagare höga mål. Fram till 2020 ska omsättningen i turismindustrin i Sveriges fördubblas - och likaså antalet anställda.

Ett tufft men möjligt mål, enligt Eva Östling Olléen.

– Vi ska hitta tio stycken nya destinationer i Sverige. I detta fantastiska land som vi har vore det väl katten om vi inte skulle klara av det. Men vi måste ha stöd för att Sverige ska kunna utvecklas som besöksnäringsland, säger Eva Östling Olléen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".