Välfärden hotar statsfinanserna

Dyrbara välfärdssystem med pensioner, sjukvård och andra förmåner hotar att bryta sönder statsfinanserna. Den bedömningen gör det internationella kreditvärderingsföretaget Standard & Poor’s.

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poor’s har gjort framtidsberäkningar för 25 industriländer, däribland Sverige.

Politikerna komemr med tiden att tvingas till en rad impopulära beslut, tror Marianne Flink, chef för Standard & Poor’s i Sverige:

– Om man tittar på en sådan här simulering så ser man ju att om man inte gör någonting så leder det ju till en, kan man säga, statsfinansiell katastrof, säger hon.

Ännu ingen synlig katastrof
Trots den här varningen ser Standard & Poor’s ingen katastrof inom synhåll de närmaste 10-15 åren. Det är först därefter som de offentliga finanserna står inför ett hotande haveri.

Men som vanligt är många faktorer inblandade, till exempel att förmånerna i välfärdssystemen är oförändrat stora, att skatterna inte höjs, att ålderspyramiden och tillväxten fortsätter utvecklas ungefär som i dag.

Men i så fall kommer mycket att gå över styr. Inte minst i stora euro-länder som Tyskland och Frankrike. Men även nya medlemmar som Polen och Tjeckien, riskerar att få extremt stora problem med sina offentliga finanser.

Växande problem
Förutsättningen är att politikerna sitter med armarna i kors och undviker nedskärningar i välfärdssystemen eller beslut om skattehöjningar för att behålla dagens förmåner.

I så fall kommer statsskulden växa och bli ett par hundra procent större än ländernas bruttonationalprodukt och de årliga underskotten i statsbudgeten kan hamna på 10-20 procent.

Växande problemen tornar upp sig, inte bara i Europa utan även i USA, Japan och i en asiatisk tigerekonomi som Sydkorea.

Sverige klarar sig bättre
Vid en jämförelse kommer några länder att klara bättre. Dit hör bland andra Sverige och Storbritannien, som ser ut att klara de nuvarande kraven i EU:s stabilitetspakt. Men det ser alltså värre ut i andra länder.

– Då förstår man ju att politikerna måste göra någonting åt den här situationen så att det som den här simuleringen pekar på inte kommer till att inträffa, säger Marianne Flink, chef för Standard & Poor’s i Sverige.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista