Flera människor dödades i Kano i norra Nigeria, som hämnd för tidigare mord.

Hundratals döda i oroligt Nigeria

Oroligheterna i Nigeria mellan muslimer och kristna fortsätter att lämna hundratals dödsoffer efter sig. Nigerias president har gett sig av på en fredsresa till de oroliga trakterna, men det slutade med att han rasande skällde ut de religiösa ledarna.

Flygblad som sprids i staden Kano har gett alla kristna ett ultimatum att lämna staden senast på fredag. Mellan 20 000 och 30 000 vettskrämda människor har tagit skydd på polisstationer.

Efter två dagars våldsamma upplopp, som började som en protest mot massakern för en dryg vecka sedan då mellan 200 och 600 muslimer mördades av en kristen ungdomsmilis, så uppges nu att nästan lika många kristna har mördats som hämnd.

Sjukhusen i Kano är överfyllda, med både lik och skadade, men ingen tillåts komma nära bårhusen för risken att nya hämndkänslor skall flamma upp.

Ungdomsgäng startar upplopp
Striderna och upploppen har nu urartat till att organiseras av olika ungdomsgäng, som tar religionen som intäkt för mord och plundringar.

Kristna gäng hånar muslimska gäng och bränner moskéer för att provocera fram mer våld. Unga arbetslösa muslimer bränner i sin tur kyrkor och gör räder in i kristna stadsdelar.

Rasande president
Nigerias president Obasanjo, som själv är muslim, har kritiserats för att han inte gjort något för att stoppa sammandrabbningarna, som pågått i fem år och krävt tiotusen döda.

Nu gjorde han en fredsresa till mellersta Nigeria och fick höra samma kritik i ett möte med kristna och muslimska ledare, vilket gjorde honom rasande.

”Ni! Vad har ni gjort för att verka för fred inom era organisationer? Vad är ni för slags ledare - har era religioner lärt er att hämnas? Ni ställer idiotfrågor och ni är idioter! Totala idioter! Och det kan jag inte be om ursäkt för”.

När president Obasanjo lugnat sig, påminde han om att han som general fick slut på Biafrakriget och som demokratiskt vald president har som främsta mål att ena Nigerias 250 etniska grupper. Råd om hur det kan genomföras, det lyssnar han gärna till.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".