Polisen vill stoppa gängrekrytering

Polisen i Göteborg vill stoppa nyrekryteringen av ungdomar till de kriminella gängen. Därför planerar polisen att frihetsberöva sammanlagt 1 000 personer i framför allt tre stadsdelar.

– Problemet är så stort att vi måste agera nu och vi kan inte vänta. Det finns en enighet bland alla närpolischefer att ta itu med det här problemet, säger Bertil Claesson, närpolischef i stadsdelen Angered.

Ökning varje år
Problemet med de kriminella gängen i Göteborg har bara ökat för varje år. Uppgörelser mellan gängen sker på öppen gata med skottlossningar eller utplacerade sprängladdningar.

Ett av många exempel är en händelse för tre år sedan, då en uppgörelse skedde på badplatsen Näset när det var som flest badande människor där. Just då blev ingen av dem skadad.

Senaste exemplet är två restauranger som hotats av gängen som skjutit rätt in genom fönster och satt fast sprängladdningar på entrédörrarna.

Insats i tre stadsdelar
Polisen har nu fått nog och gör därför tillsammans med Göteborgs stad en särskild insats i stadsdelarna Angered, Biskopsgården och Bergsjön.

– Man måste ha andra alternativ. Man ska veta att de här ungarna i dag är utanför samhället. De bryr sig inte om samhället. Många av dem har förlorat framtidstron och vi har inget att sätta emot. Då ligger kriminaliteten och de kriminella gängen nära till hands och vi måste stå upp med något annat i den andra vågskålen. Där måste det ligga andra alternativ, säger Bertil Claesson.

Alternativ som till exempel ett vanligt jobb. Men det är inte bara Göteborg som har problem med kriminella gäng.

Polisen kontaktar föräldrarna
I Malmö har polisen redan gjort särskilda insatser i stadsdelen Rosengård där polisen försökt att splittra gängen genom att gripa ledarna och även här förhindra nyrekryteringen. Ett sätt är att polisen kontaktar föräldrarna.

I Göteborg inriktas insatsen mot unga män 17 till 19 år. Exakt hur det ska gå till när 1 000 personer ska frihetsberövas under det år som insatsen pågår, vill närpolischefen Bertil Claesson inte riktigt säga.

– Det är traditionellt polisarbete. Gå in med ökad övervakning och ökad närvaro i området, plus lagföring av dem som begår brott.

Varför har ni inte gjort det förut?

– Vi är uppdelade i dag och då har vi inte de samlade resurserna. Det är nu som alla närpolisområden i Göteborg går samman för att göra den här insatsen. Vi slår ihop våra resurser, säger Bertil Claesson.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Peo Wenander, SR Göteborg
peo.wenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista