Domstolarna ignorerar övergrepp vid vårdnadstvister

Ekots granskning av övergrepp mot barn visar att när domstolarna dömer i vårdnadstvister struntar domstolen i att socialtjänsten och polisen håller på med utredningar som kan bevisa övergreppen.

Eva och hennes son har just gått igenom en sådan domstolsprocess.

– Pappa slår honom. Han pratar om att pappa stoppar in hans snopp i munnen och biter på den. Alltså på mitt barns snopp. Han berättar att det inte känns bra och han säger till mig: jag vill inte det, berättar Eva.

Oförklarliga blåmärken
Det har funnits tecken på att den lilla pojken utnyttjats sexuellt och misshandlats sedan 2002. Han har haft sår i analöppningen och oförklarliga blåmärken. Barnläkare, daghemspersonal och släktingar har vid olika tillfällen anmält misstankarna till polis och socialtjänst.

Att det just nu pågår både polis- och socialtjänstutredningar som undersöker de påstådda övergreppen har domstolen dock helt ignorerat när den dömt i vårdnadstvisten. Domstolen har slagit fast att pappan ska ha umgänge med pojken helt ensam.

”Omöjligt förstå”
Det här är ett fenomen som upprepas i ytterligare fem ärenden som Ekot har granskat.

Eva säger att hon omöjligt kan förstå hur domstolen resonerar.

– Socialtjänsten hade fel, åklagaren, som hade beslutat att återuppta förundersökningen, hade fel, Bup hade fel. Jag vet inte om jag hittar ord för vad jag känner för det, faktiskt. Att det i Sverige 2004 får tas så liten hänsyn till barn så att sådant här kan hända är för mig en gåta, säger Eva.

Regeringen utreder
Regeringen har tillsatt en utredning som ska undersöka vilka konsekvenser den vårdnadslag som kom 1998 har fått för de mest utsatta barnen. Lagen har bland annat inneburit att även föräldrar som förgripit sig sexuellt på sina barn kan få vårdnaden.

Birgitta Holmberg, ordförande för organisationen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn, Atsub, säger att domstolarna och sociala myndigheter gör precis allt för att båda föräldrarna ska ha umgänge med barnen.

– Från myndigheternas håll så driver man papporna till umgänge. Barnen berättar om övergrepp men trots det måste man lämna barnen till pappan en vecka. Barnen mår fruktansvärt dåligt, säger Birgitta Holmberg.

Socialtjänsten drev på
I Helsingborg drev socialtjänsten på så pass mycket i en vårdnadsutredning att en socialsekreterare sa om en pappa som har fått utlösning i dotterns hår, att det är en bisak. Flickan kallar det att pappan kissar på henne.

Socialsekreteraren formulerade sig så här: ”Pappa är så mycket annat, inte bara en som kissar henne i håret. Det finns hela deras relation. Det är en fråga om en normaliseringsprocess. Utgångspunkten är att barnen ska ha ett umgänge.”

– Uttalandet är fällt i ett sammanhang. Men även om det är lyft ur detta sammanhang så tycker jag att ordvalet är olyckligt, säger Stefan Telandersson, socialchef i Helsingborg.

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se
Nuri Kino
n.kino@journalist.com
Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".