Burmas grundlag formas utan oppositionen

Oppositionen i Burma vägrar att delta i militärregimens författningskonferens, som inleds på måndag. Det stod klart på fredagen, sedan regimen meddelat att man inte tänker frige oppositionsledaren och Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi.

Flera hundra delegater har anlänt till en konferensanläggning i närheten av en militärbas omkring fyra mil norr om Burmas huvudstad Rangoon.

Där ska en författningskonferens inledas på måndag, men de viktigaste deltagarna uteblir.

Vägrar frigivning
Det stod klart på fredagen sedan militärregimen vägrat att frige oppositionsledaren Aung San Suu Kyi från den husarrest hon befunnit sig i sedan i september förra året.

I maj greps hon under en politisk turné i norra Burma och hölls till att börja med inspärrad i fyra månader.

Militärregimen har sammankallat representanter för politiska partier och etniska grupper till denna konferens för att i samverkan med olika intressen i det burmesiska samhället skriva en författning.

Saknar grundlag
Burma saknar för närvarande författning. Generalerna har hävdat att de har en plan för att återföra Burma till demokrati, men har samtidigt gjort klart att de inte heller i fortsättningen tänker ge avkall på inflytande för krigsmakten.

Under de senaste veckorna har de styrande marginellt lättat på de restriktioner som oppositionen lever under.

Oppositionspartiet Nationella förbundet för demokrati, NLD, tilläts att åter verka i sina lokaler, efter det att kontoret varit igenbommat av regimen i ett år.

Fortfarande är partiledaren Aung San Suu Kyi och partiets vice ordförande Tin Oo berövade friheten. Eftersom partiets ledare inte tillåts delta i författningskonferensen, vägrar NLD att medverka.

Militären styr landet
Burma har styrts av militärer sedan 1960-talet. 1990 vann Aung San Suu Kyis parti det val som anordnades, men militären vägrade att godkänna resultatet och satte Suu Kyi i husarrest.

I mitten av 90-talet höll militären en nationell konferens, men då vandrade oppositionen ut sedan dess företrädare ansett att militären vägrade att dela med sig av makten.

Häromdagen besökte Sveriges ambassadör i Bangkok, Jan Nordlander, Rangoon. Han är också ackrediterad i Burma, där han hade möjlighet att träffa några av oppositionens företrädare.

– De känner sig lurade av regimen, men verkar inte uppgivna eller passiviserade, säger Jan Nordlander till Ekot. Han tillägger att det nationella konventet blir meningslöst utan deltagande av det främsta oppositionspartiet

Flera betydande nyhetsföretag, som sökt visering för att bevaka författningskonferensen i Burma, har inte fått något svar på sina ansökningar.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".