Färjorna mellan Göteborg och Fredrikshamn kan drabbas.

Strejk kan drabba färjetrafiken

Uppdaterad 12:39
LO-förbundet Seko har varslat om strejk för mellan 400 och 500 sjömän till den 27 maj. Strejken drabbar förutom ett antal fraktfartyg också fartyg på flera färjelinjer. Det främsta skälet till varslet är ett lönebud som Seko anser är för lågt.

Seko:s ordförande Janne Rudén anser att sjömännen ska få vad andra låglönegrupper har fått tidigare i år.

– Inom Handels och Hotell - och restaurangs områden är det helt andra kronbelopp i de avtal man har träffat. Vi ska inte ligga väsentligt mycket lägre än dem och det är anledningen till att vi har sagt nej till det bud vi har fått, säger Seko:s ordförande Janne Rudén.

Slutlön på 16 000
Sjömännen har i de flesta fall en ingångslön kring 10 000 kronor i månaden och en slutlön på drygt 16 000 kronor. Därför är det enligt Seko motiverat att jämföra sig med andra låglönegrupper.

Produktivitetsförbättringar kan ge mer
Arbetsgivarsidans Peter Jeppsson, VD inom Transportgruppen, tycker inte att det resonemanget håller:

– På en del områden så har ju vissa grupper fått lite högre löneökningar än det som har blivit någon sorts norm. I de fallen har det grundat sig på att man kommit överens om ganska stora förbättringar i de allmänna anställningsvillkoren som leder till stora rationaliseringsmöjligheter och produktivitetsförbättringar.

– Där kan man säga att man har köpt sig ytterligare lönehöjningar och något sådant har inte varit aktuellt här eftersom Seko inte velat bjuda oss på det, säger Peter Jeppsson, VD inom Transportgruppen.

Seko vill slippa städning
En fråga som Peter Jeppsson inte vill kommentera men som också är ett skäl till Seko:s strejkvarsel är att arbetsgivarna inte går med på att låta Seko-medlemmarna slippa arbetsuppgiften att städa befälens hytter.

– Det här måste bort. På 2000-talet är det rimligt att var och en städar sig egen hytt och bäddar sin egen säng även om man befinner sig på ett fartyg, säger Seko:s ordförande Janne Rudén.

Färjelinjer drabbas också
Strejkvarslet gäller förutom ett antal fraktfartyg också ett fartyg vardera på färjelinjerna Nynäshamn-Visby, Trelleborg-Rostock och Göteborg-Fredrikshamn.

Om strejken bryter ut kommer det att drabba färjetrafiken bland till Gotland lagom till pingst och Seko:s ordförande förstår om det kommer att skapa irritation bland en del resenärer.

– Det kommer att skapa bekymmer för resenärerna men samtidigt tror jag att de kommer att ha förståelse för vårt varsel. Vi måste ju också lägga varsel någonstans och vi har försökt att se till att varslet gäller både färjetrafiken och handelsflottan.

– Det är inte så att vi stänger någon färjelinje helt. Det finns alternativ på alla de tre färjelinjer som berörs av varslet, säger Janne Rudén, ordförande för Seko.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista