Partierna vill inte att deras resor registreras

2:14 min

Flera riksdagspartier är tveksamma till att införa ett register över vilka resor som riksdagsledamöter gör och vem som betalar dem, ett förslag som flera jurister har kommit med de senaste dagarna.

– Jag tycker att det är att gå väldigt långt. Det måste ändå finnas någon form av självständigt omdöme och integritet även för riksdagsledamöter. Min lösning är snarare att de politiska partierna får vara lite tydligare i framtiden med rekommendationer och policydokument. Att vi ska hålla på att registrera alla resor tycker jag inte känns bra, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Efter debatten om den moderata partisekreteraren Sofia Arkelstens resor som företag och organisationer har betalat, föreslog överåklagaren Gunnar Stetler att riksdagsledamöterna ska registrera sina resor och vilka som betalar dem.

Han har fått stöd från jurister med koppling till Institutet mot mutor. Ett alternativ vore tydligare regler för ledamöternas resor.

Företrädare för flera partier som Ekot talar med menar att varje riksdagsledamot måste ta ansvar för sina resor och kunna motivera dem. Det ändrar inte ett register eller andra regler på.

Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg är rädd att debatten minskar ledamöternas kontakt med omvärlden.

– Jag tycker att riksdagsledamöter ska kunna röra sig ute i samhället och ha kontakt med näringsliv, organisationsföreträdare, fackliga företrädare och så vidare. Det är en del av uppdraget att kunna ha det. Jag är rädd att riksdagsledamöter blir skrämda in av det här. Då tycker jag att vi har förlorat något i det demokratiska Sverige och det är jag väldigt rädd för, säger Sven-Erik Österberg.

Moderaterna är också tveksamma till ett register, enligt gruppledaren Anna Kinberg Batra. Statsminister Fredrik Reinfeldt verkar dela den uppfattningen.

– Jag är inte alltid säker på att det går att skriva det perfekta pappret som förutser varje situation. I andra ändan riskerar vi att gränserna sätts så skarpt att vi stänger ner kontakter och möjligheter att lära och förstå vår omvärld, säger Fredrik Reinfeldt.

Partiernas gruppledare kommer ändå att diskutera frågan om ett register. Folkpartiets gruppledare Johan Pehrson tänker ta upp den även om han också tror mer på riksdagsledamöternas eget ansvar än ett register.

– Vi vill diskutera frågan. Det får inte bli någon moralpanik. Det är ju så att alla vi ledamöter då och då kan drabbas av dåligt omdöme. Om någon drabbas väldigt mycket och ofta av dåligt omdöme brukar det lösas genom allmänna fria val där väljarna röstar bort en sådan person, säger Johan Pehrson.