Irland vill krympa EU-kommissionen

En av de hittills olösta frågorna i arbetet med EU:s nya grundlag är hur många kommissionärer EU-kommissionen ska ha. I ett nytt förslag från EU:s ordförandeland Irland sätts ett stoppdatum för när varje land inte längre alltid ska ha en egen kommissionär.

Ordförandelandet Irland anser att systemet med en kommissionär per land ska upphöra år 2014. Det skulle betyda att Sverige inte alltid har en egen kommissionär, vilket går emot vad riksdagen sagt.

Enligt det riksdagsbeslut som finns ska Sverige ha en egen kommissionär med full rösträtt.

Persson har sagt tvärtom
Statsminister Göran Persson har tidigare däremot sagt tvärtom. Han kan mycket väl tänka sig att Sverige inte alltid har en egen kommissionär. Däremot måste det finnas en regel om rotation som garanterar att små och stora länder behandlas likvärdigt.

Regeringen anser, enligt utrikesminister Laila Freivalds, att Sverige trots allt kan gå med på att minska antalet kommissionärer.

Stöder sig på Nicefördraget
Visserligen säger det senaste riksdagsbeslutet att Sverige ska ha en egen kommissionär men det finns ett tidigare EU-grundlagsbeslut om Nicefördraget och det är det förslaget med en minskad kommission utrikesminister Laila Freivalds stödde sig på när frågan diskuterades på riksdagens EU-nämnd på fredagen.

– Riksdagen har ställt sig bakom det principiella beslutet som finns i Nicefördraget, nämligen att man minskar antalet kommissionärer, säger Laila Freivalds.

När det gäller hur många kommissionärer det ska vara i framtiden föreslå EU:s ordförandeland Irland flera modeller. En variant är att kommissionen skulle ha 18 medlemmar. Det skulle innebära att varje land i ett EU med 27 medlemmar får vara utan kommissionär var tredje femårsperiod.

Avgörande för stora länder
Problemet med en kommission där de stora länderna inte alltid har en kommissionär är att en sådan kommission lätt kan bli försvagad av det enkla faktum att stora länder som till exempel Frankrike eller Tyskland då inte skulle ha någon representant i kommissionen.

EU:s nya grundlag kommer nu närmast att diskuteras på två utrikesministermöten.

På EU:s toppmöte i Bryssel i juni är det till sist meningen att regeringscheferna ska nå fram till en uppgörelse.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista