Sverige inför hårdare dopningsregler

Inför OS i Aten har Riksidrottsförbundet infört nya, hårdare regler för dopning. Bland nyheterna märks att dopade idrottare kan få sina straff halverade i utbyte mot att de avslöjar ansvariga personer bakom dopningen. (Radiosporten)

– Det är en ny företeelse utifrån en svensk rättstradition. Vi får väl se hur det kommer att tillämpas och ha för utbyte, säger Håkan Nyberg vid Riksidrottsförbundets dopningskommision.

Avstängning på livstid
En annan nyhet bland de nu antagna dopningsreglerna är att en idrottare som avslöjats dopad vid flera tillfällen ska bli avstängd på livstid från all idrott.

Det är en regel som många utövare har efterfrågat men som samtidigt bryter mot svensk rättstradition inom idrotten.

– Det finns en passus som gäller livstids avstängning som medger att idrottsutövare som döms till livstids avstängning ändå kan ägna sig åt motionsidrott efter fyra år. Det är inget som hindrar en idrottsutövare att bedriva ett hälsosamt idrottsutövande efter en dom. Då blir det lättare att acceptera den, säger Håkan Nyberg.

Krav inför OS i Aten
De nya dopningsreglerna är ett krav för att Sverige ska få delta vid OS i Aten.

Men vad händer då med de länder som inte ställer sig bakom de nya reglerna?

– Internationella olympiska kommittéer eller motsvarande som inte inför kodens krav före OS i Aten skulle äventyra sin plats vid tävlingarna, säger Håkan Nyberg.

Jesper Tengroth, Radiosporten
jesper.tengroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista