Oljepriset oroar bilburna amerikaner

I USA anser nästan 70 procent av de stigande oljepriserna är ett stort problem eller till och med en kris.

Låga bensinpriser är något som den bilburna och motorcykelåkande amerikanska allmänheten nästan ser som en mänsklig rättighet  och trots att amerikanen inte ens betalar hälften så mycket för en liter bensin som ni i Sverige gör  så ansåg två av tre tillfrågade i en opionsundersökning nyligen att de stigande priserna är ett stort problem eller till och med en kris.

Det finns flera förklaringar till oljeprishöjningarna, och den dyrare bensin - sjunkande bränslelager här i USA är en av de viktigaste. På torsdagen kom nya siffror från det amerikanska energidepartementet, och det privata amerikanska petroliuminstitutet som båda visade samma tendens - att lagren överraskande minskar, och det bygger på oron om bensinbrist inför sommarsemestrandet och fortsatt stigande priser. Faktorer som påverkar utvecklingen är ju bland annat utvecklingen i kriget i Irak och situationen i mellanöstern som helhet.

För de båda presidentkandidaterna George Bush och John Kerry kan frågan om bensinpriser och, framför allt, eventuella nya bensinskatter bli mycket känsliga i höstens valkamp.

De har som många andra bekymrade amerikaner närmast ögonen på vad oljekartellen Opec kommer att besluta om oljeproduktionen vid sitt möte om en vecka.

                                                         Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista