Oljepriset mot rekordnivåer

Priset på råoljan fortsätter att klättra uppåt också på fredagen. Flera internationella flygbolag, däribland SAS, har beslutat höja biljettpriserna.

Bränslekostnaderna brukar utgöra ungefär 10 procent av flygbolagens alla kostnader. Och många båt- & bilägare i västvärlden knorrar nu när körsäsongen börjar...

Priserna är nu uppe på samma nivå som vid tiden för den irakiska invasionen av Kuwait 1990, och i USA handlas råoljan på en viss termin till ett pris som är det högsta på 21 år. Över 41 dollar per fat.

För svensk ekonomi viktigare nordsjöoljan har priset för ett fat nått 39-dollarsstrecket i handeln i London idag.

Och ingen ljusning syns utan prognoserna pekar på en hög prisnivå över hela sommaren och hösten. Och inte blev det bättre av att världens näst största oljeproducent, Ryssland, idag meddelar att man nått kapacitetstaket för råoljeutvinningen. Det går helt enkelt inte att få upp mer nu.

Det är rekordhög efterfrågan i Kina som gör att det uppstår en bristsituation som pressar priset uppåt. Industrierna kräver allt mer och världens snabbast växande bilmarknad, där 1000 nya bilar säljs varje dag, tycks omättlig.

Oron kring Irak är en annan prishöjare. Oljeindustrin i Irak har hittills bara nått upp till entredjedel av kapaciteten, och förhoppningarna om ett större inflöde av irakisk olja på världsmarknaden har inte uppfyllts.

Uppgången i världsekonomin, där USA är loket, är en tredje faktor som ökar suget efter olje-och petroleumprodukter.

Oljekartellen OPEC pressas från alla håll att öka produktionen, men därifrån hörs inget idag som kan lätta på trycket. Redan nu ligger OPEC-länderna 2 miljoner fat per dag över dom bestämda kvoterna på 23,5 miljoner fat. Förhoppningar knyts till ett möte i början av juni.

Ett räkneexempel från brittiska oljebolaget BP ger dock en liten tröst kanske. Dagens priser är bara hälften av dom priser som gällde 1979, efter revolutionen i Iran, det andra oljekrisen. Då kostade ett fat råolja 78 dollar, omräknat till dagens priser.

Så trots att priset på ett fat nordsjöolja har gått upp med 27 procent hittills i år, tycks många rycka på axlarna fast bensinpriset klättrar mot nya rekordnivåer:

          Reportrar Jessica Josefsson och Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista