Statsministern planerar för ny regering

Göran Persson planerar förändringar av regeringen. Det meddelade han på en pressträff på fredagen där han också kommenterade att han frågat EU-kommissionärer Margot Wallström om hon vill ingå i den nya regering. En sådan behövs, enligt Persson, för att öka chanserna att vinna nästa val.

– Jag går och grunnar på detta. Jag siktar naturligtvis på ett läge där vi ska vinna valet år 2006. Man ska ha en mycket slagkraftig uppsättning för detta. En sådan uppsättning ska kunna bära fram emot 2010 och också klara det valet.

Göran Persson lät förstå att regeringen behöver förstärkas.

– Det finns en nyhetseffekt alltid som ger ett nytt lag en ny möjlighet. Det är den ena biten. Den andra är att det finns ett resultatkrav som gör att man måste prestera någonting också, och det tar sin tid. Däremellan ska man väga av möjligheterna att få någonting uträttat och samtidigt vara, så att säga, fräsch när man väl kommer fram till valdagen. Det är den avvägningen jag sitter och funderar över hur den ska se ut, säger Göran Person.

Göran Persson antydde att flera statsråd bett att få sluta. Han sade att en del statsråd kanske tycker att de vill göra något annat, att de varit med länge, men ville inte svara vilka förändringar han planerar att göra. Uppgiften är att bilda en regering för framtiden.

– Det är ett lag, en uppsättning som bär hopp för den kommande fyraårsperioden. Det arbetet håller jag på med. Och det är klart att den första jag diskuterat det med har varit Margot.

Statsministern syftar på Margot Wallström, EU-kommissionären, som på torsdagen meddelande att hon hellre vill vara kvar som kommissionär än bli minister. Det tycker Persson är trist men betraktar inte samtalen som avslutade.

Han tillade att när partiet kallar är det närmast en plikt att ställa upp.

– En sak är ju vad man önskar för egen del. Någonting annat är ju också vad vi i vår rörelse haft som princip, att man ställer upp för partiet och ställer upp för den riksdagsgrupp som man ju faktiskt ofta har tjänat, sade Göran Persson.

Göran Persson sade att det inte är något konstigt med att vilja behålla ett arbete man trivs med, där familjen trivs, men hävdade att när partiet kallar är det en moralfråga att försöka lyssna på det och lade till att ”det är många av oss som tagit på oss arbetsuppgifter som vi inte velat ha”.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".