Fp och s oense om EU-parlamentsvalet

På fredagen presenterade folkpartiet och socialdemokraterna vad partierna satsar på inför EU-parlamentsvalet om en månad. Socialdemokraterna ser valet som ett vanligt höger-vänster-val, medan folkpartiet anser att socialdemokraterna på det sättet vill dölja splittringen i partiet.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin varnar för det så kallade tjänstedirektivet, som enligt henne kan innebära att lägre löner från nya EU-medlemsländer kan betalas för tjänster i Sverige.

– Tjänstedirektivet är ett hot mot det som är värden inte bara för oss i Sverige utan för hela Europas löntagare, säger Wanja Lundy-Wedin.

Tjänstedirektivet håller på att arbetas fram inom EU och väntas bli klart om cirka tre år.

LO varnar för låga löner
Socialdemokraterna är positiva till tanken att tjänster ska kunna utföras fritt mellan EU-länderna, men i vår har flera fackförbund reagerat mot att tjänsteexport också kan innebära att lönevillkor från till exempel låglöneländer, som Polen flyttas med när polska företag säljer tjänster i Sverige.

LO varnar för att det kan bli en lönekonkurrens, där svenska löner kommer att sjunka.

Folkpartiet ser ingen sådan fara, säger Cecilia Malmström, som sitter i EU-parlamentet.

Hon säger att det redan finns en lagstiftning i Sverige, som gör att ett tjänsteföretag inom fyra veckor måste anpassa lönen till det land där det verkar.

Dölja intern splittring
Oron inom socialdemokratin är påhittad och till för att hålla ihop ett EU-splittrat parti, säger Cecilia Malmström.

– Jag kan inte låta bli att leka med frågan att socialdemokraterna försöker slå upp något som inte behöver vara ett problem och göra det till någon slags inrikes vänster-högerfråga, därför att de är så internt splittrade i EU-politiken, istället för att tala om vad vi ska göra i Europaparlamentet, säger folkpartisten Cecilia Malmström.

Folkpartiet vill också driva frågan om en gemensam EU-polis, som ska verka över alla gränser.

Socialdemokraterna vill inte det, men har också bekämpande av brottslighet, som en viktig fråga. Dessutom vill socialdemokraterna satsa på miljöfrågorna.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista