Oljepriset fortsätter stiga

Priset på råolja fortsätter att klättra uppåt också på fredagen. Flera internationella flygbolag, däribland SAS, har beslutat höja biljettpriserna, eftersom bränsekostnaderna brukar vara ungefär 10 procent av flygbolagens alla kostnader.

Priserna är nu uppe på samma nivå som vid tiden för den irakiska invasionen av Kuwait 1990. I USA handlas råoljan till en viss termin till ett pris som är det högsta på 21 år. Över 41 dollar per fat.

Den för svensk ekonomi så viktiga Nordsjöoljan har priset för ett fat nått 39 dollarstrecket i handeln i London på fredagen.

Ingen ljusning i sikte
Ingen ljusning syns utan prognoserna pekar på en hög prisnivå över hela sommaren och hösten. Och inte blir det bättre av att världens näst största oljeproducent, Ryssland, på fredagen meddelar att man nått kapacitetstaket för råoljeutvinningen.

Det är en rekordhög efterfrågan i Kina som gör att det uppstår en bristsituation som pressar priset uppåt. Industrierna kräver allt mer och en världens snabbaste växande bilmarknad där ett tusen nya bilar säljs varje dag tycks omättlig.

Läget i Mellanöstern bidrar
Oron kring Irak är en annan prishöjare. Oljeindustrin har hittills bara nått en tredjedel av kapaciteten och förhoppningarna av ett större inflöde av irakisk olja på världsmarknaden har inte uppfyllts.

Uppgången i världsekonomin där USA är loket är en tredje faktor som ökar suget efter olje- och petroleumprodukter.

OPEC pressas
Oljekartellen OPEC pressas från alla håll att öka produktionen, men därifrån hörs inget idag som kan lätta på trycket. Redan nu ligger OPEC-länderna två miljoner fat per dag över de bestämda kvoterna på 23,5 miljoner fat. Förhoppningar knyts till ett möte i början av juni.

Ett räkneexempel från brittiska oljebolaget BP ger dock en liten tröst kanske. Dagens priser är bara hälften av de priser som gällde 1979, efter revolutionen i Iran, det andra oljekrisen. Då kostade ett fat råolja 78 dollar, omräknat till dagens priser.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".