Danmarks kronprins Frederik kysser sin hustru Mary.

Bröllopsyra i Köpenhamn

Vigselakten mellan kronprins Frederik och Mary Donaldson hölls i Köpenhamns domkyrka på fredagen och tusentals människor var ute på stan för att se kortegen.

I centrala Köpenhamn samlades många tusen människor för att se vigselakten mellan kronprins Frederik och fröken Mary Donaldson från Tasmanien.

Storbildsskärmar
Fyra storbildsskärmar hade satts upp för köpenhamnarna, bland annat på Rådhusplatsen och Kongens Nytorg. Dronningens by är blomstersmyckad.

Över Ströget hängde girlanger av brudslöja och det monogram som drottning Margarete själv har ritat till Frederik och Mary. Det officiella bröllopsfotot av brudparet syntes i alla butiksfönster.

50 ryttare
De nygiftas kortege gick via Rådhusplatsen och Ströget till Amalienborg i en öppen galavagn, dragen av sex tjeckiska skimlar och eskorterad av 50 ryttare ur Gardehusar-regementet i full gala.

– Jag är här för det kungliga bröllopets skull och för att se Mary och Frederik, säger Pauline Voquelic från Australien.

Vad betyder det här bröllopet för dig?

– Som en australiensare, Mary kommer att bli prinsessa och när hon blir drottning blir hon den enda drottning Australien någonsin haft, den enda australiensiska kvinna som blir drottning i ett annat land, säger hon.

Lotta Malmstedt, Köpenhamn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista