Pakistanminister på Sverigebesök

Pakistans biträdande utrikesminister Riaz Khokar besökte Sverige på fredagen för samtal med bland andra utrikesminister Laila Freivalds, med som främsta syfte att stärka de ekonomiska banden mellan Pakistan och Sverige.

Det är en remarkabel utveckling för ett land som på kort tid gått från att ha varit utstött till att bli en nyckelnation i kampen mot internationell terrorism och för det rikt belönad.

– Det var i vårt eget intresse att ändra politiken och inte en eftergift för amerikanska påtryckningar, säger Pakistans biträdande utrikesminister Riaz Khokar, och det må vara sant, om än skönmålat.

Förr en paria
Det är verkligen inte illa presterat av en nation som före 11 septemberattackerna mot USA var en av världens paria-nationer. Dess kapprustning med Indien, atombombsprängning, människorättskränkningar och som droppen, militärkupp och diktatur provocerade fram furiösa diplomatiska reaktioner och sanktioner.

11 september ändrade allt detta.

Pakistan hade skapat talibanerna och härbärgerat Osama bin Laden, men generalen presidenten Musharraf lystrade till Bush: Antingen är ni med oss eller mot oss, och han begrep att helomvändning var av nöden.

Ekonomisk utveckling
Inget land har så belönats, och landets biträdande utrikesminister kan måla upp en helt annan bild idag än den bedrövliga för några år sedan.

Det tog Bush elva dagar, sen lyftes sanktioner för atombombsprängningen. Sedan ytterligare 19 dagar och alla sanktioner var avvecklade. Inom ett år hade biståndsflödet mer än tiofaldigats.

Landet som skapade talibanerna och förutsättningarna för bin Ladens al Qaida blev det som belönades mest.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".