Regeringens krav på vården får kritik

Regeringen får skarp kritik av Riksrevisionen för att beslutet om prioriteringar i vården inte fått tillräckligt genomslag. I en rapport som presenterades på fredagen konstaterar revisionen att regeringens krav på att vårdens tillgänglighet ska öka går stick i stäv med kravet på att samtidigt prioritera bort vissa patienter.

På Kvartersakuten på Döbelnsgatan i Stockholm görs dagligen prioriteringar mellan patienterna. Samtidigt kämpar man med att göra vården mer tillgänglig för alla.

De här motsatta målen är en springande punkt i Riksrevisionens kritik av hur regeringen hanterat vårdfrågorna.

Luddiga riktlinjer
Riksdagen beslutade 1997 om nationella riktlinjer som skulle vara vägledande för hur vården skulle prioritera.

Men riktlinjerna är så luddiga och allmänt hållna att de är nästintill omöjliga att tolka både för myndigheter och för vårdpersonal, enligt rapporten. Regeringen har inte heller följt upp eller begärt information om hur prioriteringsbeslutet efterlevs.

Regeringen medvetet försiktig
Regeringen tycker dock inte att man har varit passiv i prioriteringsfrågan. Snarare handlar det om en medveten försiktighet för att landstingen själva skulle göra riktlinjerna mer konkreta, enligt statsekreterare Mikael Sjöberg.

Sedan landstinget i Östergötlands län i höstas presenterat sina prioriteringar har skillnaden på prioriteringar i olika delar av landet uppdagats.

Mikael Sjöberg öppnar nu för att regeringen kan komma att gå in och, som det heter, precisera riksdagsbeslutet.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista