Anmälningar om ekobrott ökar

Antalet anmälda ekobrott har ökat med 20 procent de senaste två åren, visar en rapport från Ekobrottsmyndigheten. De ekobrott som ökat mest till antal är skattebrott och konkursrelaterade brott.

Trots att antalet anmälningar ökat, så går det inte att säga att antalet ekobrott ökat, enligt Lennart Berg, direktör för Utvecklingsenheten på Ekobrottsmyndigheten.

– Det går inte eftersom mörkertalen är så stora så är det väldigt svårt att göra någon beräkning av brottsligheten, säger han.

Mörkertalen är stora och även om den ekonomiska brottsligheten tros omfatta 100-150 miljarder per år så handlar det bara om uppskattningar och då är det svårt att tala om förändringar, säger Lennart Berg.

Två brottstyper dominerar
De anmälda brotten till Ekobrottsmyndigheten har alltså ökat med 20 procent under de senaste två åren och de flesta anmälningarna handlar om två brottstyper, som utgör åttio procent av alla ekobrott.

Det ena är konkursrelaterade brott, till exempel att en företagare tar ut pengar från sitt bolag som är försatt i konkurs vilket han inte får. Det andra är skattebrott.

Insiderbrott ökar
Det finns också områden där antalet anmälningar ökat med flera hundra procent. Insiderbrotten har till exempel ökat med fem hundra procent mellan 2001 och 2003, men det handlar om en ökning från tre anmälningar till femton.

Vad ser då Lennart Berg på Ekobrottsmyndigheten för trender inom ekobrotten?

– Gränsen mellan övrig traditionell brottslighet och ekonomisk brottslighet suddas ut och utvecklingen inom IT-området skapar nya förutsättningar när det gäller penningtransaktioner och liknande, säger han.

Svartjobb stort hot
Ekobrottsmyndigheten ser tre brottsområden som de största hoten i framtiden: Svart arbete, momsbedrägerier inom den gränsöverskridande handeln framför allt inom EU, och olika servicefunktioner som exempelvis oseriösa rådgivare.

Den typen av brott kommer att öka i omfattning om inga åtgärder vidtas och de är allvarliga eftersom de påverkar konkurrensen inom näringslivet och hur mycket skatt som betalas, säger Lennart Berg.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".