Daily Mirrors chefredaktör sparkad

Chefredaktören för den brittiska tidningen Daily Mirror fick sparken på fredagskvällen. Det var Daily Mirror som publicerade de bilder som sades visa hur brittiska soldater misshandlar och förnedrar en irakisk fånge. Tidningen säger nu att bilderna var ett falsarium och ber om ursäkt.

Daily Mirrors styrelse bad i ett uttalande på fredagskvällen oreserverat om ursäkt för publiceringen av bilderna för två veckor sedan. Det gjordes i god tro, sade styrelsen, men nu finns det tillräckligt med bevis för att de är förfalskningar och att tidningen har utsatts för en ondsint bluff.

Chefredaktören Piers Morgan, en av landets mest kända och färgstarka mediapersonligheter, får gå.

Fel utrustning på bilderna
Beskedet kom efter en presskonferens på fredagseftermiddagen där regementet som blev utpekat i tidningen visade upp skillnaderna mellan den utrustning och de vapen de hade med sig i Irak och den som syns på fotona.

En av regementscheferna sa att bilderna har gått runt världen och gjort livet farligare för brittiska soldater i Irak. ”Nu handlar det om en chefredaktörs ego mot brittiska soldaters liv”, sa han.

Anklagelserna utreds
Men de anklagelser om övergrepp mot fångar som anonyma soldater har gått till Daily Mirror med är inte undanröjda för att bilderna inte är äkta.

De är föremål för utredning, sade regementschefen.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista