Dyrt försäkra sällskapsdjuret

Allt fler svenskar väljer att försäkra sina sällskapsdjur. Det största bolaget på marknaden har ökat sina premieintäkter med 60 procent de senaste fem åren. För det kan bli dyrt om hunden, katten eller hamstern blir sjuk.

På Djurakuten på Kungsholmen i Stockholm är det fullt upp. Strömmen av skadade sällskapsdjur med oroliga ägare verkar aldrig ta slut.

På en stol i väntrummet sitter Pia Palm med rottweilern Smulan, som ska röntga höfterna. För Pia Palm är det självklart att Smulan är försäkrad.

– Om hon gör illa sig så ska jag inte behöva stå för hela kostnaden, säger Pia Palm.

I ett hörn ligger rottweilern Sebbe, som blivit biten i benet. Han är också försäkrad.

- Det är bra mycket dyrare än när vi människor går till läkaren. Så jag rekommenderar försäkring, säger Sebbes husse John Robertson.

700 miljoner per år
Det är dyrt att gå till veterinären. Om katten till exempel hoppar från balkongen och bryter benet kan det kosta över 20 000 kronor. Då gäller det att ha en bra försäkring som täcker den största kostnaden.

Svenskarna spenderar nästan 700 miljoner kronor per år på försäkringar för sina sällskapsdjur.

Annan syn på djuren
Ib Allén ansvarar för smådjursförsäkringar på Agria, det största försäkringsbolaget för sällskapsdjur. Där har premieintäkterna för smådjursförsäkringar ökat med 60 procent under de senaste fem åren.

Särskilt mycket ökar kattförsäkringarna. På 10 år har de ökat med 200 procent.

– Samhället har ändrat attityd gentemot katter de senaste tio åren, från att vara en musjägare till att vara en familjemedlem. Så man gör mer för sin katt idag, om den blir sjuk, säger Ib Allén.

Therese Bergstedt
therese.bergstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista