Kritiserade förhörsmetoder stoppas

USA förbjuder flera av de förhörsmetoder som amerikanska fångvaktare utsatt irakiska fångar för. USA:s vice försvarsminister Paul Wolfowits och general Peter Pace har i senatsförhör medgivit att vissa amerikanska förhörsmetoder är inhumana och strider mot Genèvekonventionen.

Den amerikanske generalen Ricardo Sanchez har nu uttryckligen förbjudit några av de mest kontroversiella metoderna.

Det är inte längre tillåtet att förse irakiska fångar i Abu Ghurayb-fängelset i Bagdad med huvor, förhindra dem att sova genom att spela rapmusik på hög volym dygnet runt, utsätta dem för svält, kedja dem i smärtsamma kroppsställningar och isolera dem i mörker och att använda militärhundar vid förhör.

Metoderna fanns på lista
Dessa så kallade uppmjukningsmetoder har funnit på en lista för den 205:e militära underrättelsebrigaden som sköter förhören i Abu Ghurayb-fängelset. Däremot har det aldrig enligt handboken varit tillåtet att, som skett, tvinga fångarna vara nakna dygnet runt och utsätta dem för sexuella skändningar och övergrepp.

Inom de närmaste veckorna kommer hälften av fångarna att friges. På onsdag inleds den första militära rättegången mot de sju misstänkta amerikanska fångvaktarna.

Har erkänt övergrepp
Den 24-årige Jeremy Sivits har redan erkänt övergrepp och kommer i utbyte mot att han vittnar mot sina kamrater att få ett milt straff. De övriga riskerar upp till 12 års fängelse.

Genom att snabbt åtala och döma militärpoliserna hoppas Pentagon att fångskandalen snart ska vara över. Nya bilder där förhörsledare och officerare finns med under övergreppen stärker dock uppfattningen att ansvaret ligger betydligt högre upp.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".