George W Bush.

Stort missnöje med Bush i USA

Majoriteten av det amerikanska folket tycker inte att president George Bush gör ett bra jobb. Sex av tio är missnöjda med hans sätt att leda ockupationen av Irak, visar nya opinionssiffror.

Skandalerna kring behandlingen av irakiska fångar har skadat Vita Huset och strategin är nu att agera snabbt för att återställa förtroendet.

Det demokratiska partiets presidentkandidat, John Kerry, har hittills inte dragit nytta av svårigheterna i Irak men nu är krisen så allvarlig att folk mer seriöst kommer att se hur hans alternativ ser ut, säger den kände konservative debattören Pat Buchanan.

Fick specialvisning av bilder
Kerry själv har nu i en specialvisning fått se ett hundratal av de ocensurerade bilderna från Abu Ghurayb-fängelset och hans råd var att offentliggöra alltihop så snart som möjligt.

På fredagen sa den amerikanske chefsadministratören i Bagdad, Paul Bremer, att om den nya civila regeringen som tillträder i sommar inte vill ha de amerikanska styrkorna kvar så kommer USA att lämna Irak.

Bush blev förbannad
President Bush ilsknade till och skickade ut sin pressekreterare Scott McClellan som i ett klargörande meddelade att det absolut inte kommer att hända.

Incidenten förstärkte intrycket av villrådighet och betydande interna meningsmotsättningar om den fortsatta amerikanska Irakpolitiken.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista