Svenskt skolfiasko i Lettland

En juridisk högskola i Lettlands huvudstad Riga som har startats med svenska skattemedel har blivit ett ekonomiskt fiasko. En räddningsaktion pågår men vad den kommer att kosta i ytterligare svenska bidrag är det ingen som vet.

Tanken var god. Den har hittills kostat svenska skattebetalare 40 miljoner kronor. Men kalkylen var en glädjekalkyl och nu måste det in fler miljoner i projektet. Så kan situationen för Rigas juridiska högskola kort sammanfattas.

Högskolan är ett svenskt initiativ, på utrikesdepartementet kallar man den inofficiellt för ett svenskt ”flaggskepp” och där försöker man nu rädda skolan från undergång.

Högskolan har tre ägare, den svenska och den lettiska regeringen och en stiftelse som drivs av den amerikanske finansmogulen och välgöraren George Soros.

80 miljoner borta
Avsikten med högskolan var att snabbt få fram nya kompetenta jurister i Lettland, en bristvara i landet. Sverige har bidragit med sammanlagt 40 miljoner kronor i start och driftskostnader, och Soros stiftelse donerade lokalerna, ett helt hus mitt i Riga.

Men huset måste totalrenoveras, det kostade också nästan 40 miljoner kronor. När det var klart invigdes byggnaden högtidligt av kronprinsessan Victoria och Lettlands president Vaira Vike-Freiberga.

Problemet är att renoveringen betalades med ett banklån och nu finns det inga pengar att betala räntor och amorteringar med. Meningen var att de utrymmen i huset som högskolan själv inte behövde, skulle hyras ut och sedan skulle hyresintäkterna betala lånet.

Kalkylen gjordes av en svensk fastighetskonsult som sades vara välrenommerad. Men han gjorde en grov felkalkyl, hyresintäkterna blev inte ens hälften av vad det var tänkt.

Mer pengar krävs
Det har funnits många förslag om hur högskolans ekonomi skulle kunna ordnas upp, ett handlade om att samarbeta med en liknande högskola i Estland. Men den gick i konkurs och ledningen där är misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Så nu måste Sverige och Lettland och Soros stiftelse in med mer pengar för att rädda Riga-skolan, dessutom måste elevavgifterna höjas.

Det är bråttom med besluten, säger Erland Ringborg, som är chef för Svenska Institutet och sitter i högskolans styrelse. De nya eleverna måste få veta vad det är för villkor som gäller när de söker in till skolan, och ansökningstiden går ut 4 juni.

– Det är viktigt psykologiskt att de presumtiva studenterna får beskedet på något sätt

Men om de inte vågar söka för att avgifterna är för höga?

– Ja, nej det blir ju en ond cirkel.

Lettland har en ytterst ansträngd ekonomi och regeringskriserna där har också försvårat samtalen med Sverige om vem som ska betala vad till högskolan, totalt handlar det om miljonbelopp.

– Det kommer avgöras de närmaste veckorna. Det finns en positiv vilja från alla tre parter att lösa det här på något sätt men några summor finns inte på plats ännu, säger Erland Ringborg.

Jan Mosander
Jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista