Turkiet visar upp sin Europavilja

Årets melodifestival i Istanbul sätter strålkastarljuset på Turkiet. För landet är det ett välkommet tillfälle att få visa att siktet är inriktat på Europa och EU-medlemskap.

Premiärminister Tayyip Erdogan och hans regering strävar efter ett EU-medlemskap. I december ska EU bestämma om Turkiet får inleda förhandlingar om medlemskap.

En god gissning är att Turkiet och Grekland ger varandras bidrag till lördagskvällens melodifestival höga poäng för att markera den nya vänskapen mellan de forna fienderna.

Grekland stödjer Turkiet
Meningarna är delade bland EU:s länder om Turkiets medlemskap, men Grekland har förbundit sig att stödja Turkiet i dess strävan att komma med.

Det stod klart så sent som för en vecka sedan när Greklands regeringschef Costas Karamanlis tog emot Turkiets premiärminister i Aten, som ett bevis på att relationerna är goda, trots att Cypernfrågan inte är löst.

Nu kan delningen av ön inte längre skyllas på Turkiet, där premiärminister Tayyip Erdogan medverkade till att turkcyprioterna röstade ja i folkomröstningen om en återförening.

Eftersom grekcyprioterna röstade nej blev det inget enande, men premiärminister Erdogan stärkte sina aktier hos EU genom sina ansträngningar.

Ockupationsmakt på EU-mark
Ändå är det inte lätt att se hur EU ska kunna bortse från de 35 000 man starka turkiska styrkorna, som finns på norra Cypern och som gör Turkiet till en ockupationsmakt på ett EU-lands territorium.

Premiärminister Erdogan måste gå försiktigt fram med den mäktiga militären, som är mindre entusiastisk inför EU än han själv.

Därför väcktes förvåning när hans milt islamistiska regeringsparti i veckan utmanade den strängt sekulära militären med en utbildningsreform, som krigsmakten anser hotar den strikta delningen mellan stat och religion i Turkiet.

De många landsmän, som i likhet med Erdogan själv är EU-anhängare, har svårt att förstå att premiärministern just nu har utlöst en konflikt som kan störa Turkiets EU-ambitioner.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista