Datamasken Lovsan spreds 2003.

Stor europeisk IT-övning avslöjade säkerhetshål

1:31 min

I dag kämpar datorexperter i Europa för första gången tillsammans mot en storskalig datorattack från hackare. Just i dag är det bara en övning, men i dagens datorberoende samhälle är det viktigt att förbereda sig för avancerade datorattacker, enligt Ulf Bergström, talesperson för EU:s IT-säkerhetsmyndighet Enisa.

– I dag styr IT alla samhällssystem, både för företag och för vanliga medborgare när man ska handla något eller gå in på sin bank, säger Ulf Bergström.

I år har den skadliga nätmasken Stuxnet angripit datorer i världen på ett nytt sätt, bland annat genom att sig in i kärnanläggningar i Iran.

2007 utsattes Estland för en storskalig datorattack som delvis slog ut landets myndigheter och finansiella verksamhet, och i går meddelade den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD att dess datorsystem har blivit hackat av personer på jakt efter hemliga uppgifter om bland annat penningtvätt och korruption.

Många pekar på att just storskaliga datorangrepp nuförtiden är ett av de allra allvarligaste hoten mot vårt samhälle.

I dag simuleras att internetförbindelsen mellan länder i Europa gradvis försvinner.

Totalt ett tjugotal länder i Europa samarbetar i dagens övning för att försöka undvika en låtsad krasch för hela internet i Europa.

USA har genomfört den här typen av övningar tidigare, men i Europa är det här den första samordnade nätsäkerhetsövningen i sitt slag. Den har varit lyckad, enligt Ulf Bergström. Man har upptäckt flera säkerhetshål.

– Vi måste täppa till de hålen innan vi berättar exakt vad vi har lärt oss. Men det är många fel och små misstag i kommunikationen, både på nationell nivå och i kommunikationen med andra medlemsstater. Man kan trimma procedurerna och trimma hur vi kommunicerar med varandra, säger Ulf Bergström på EU:s IT-säkerhetsmyndighet Enisa.

Jens Möller, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista