TCO slår ifrån sig kritiken för mobiltest

TCO:s undersökning av hur mycket mobiltelefoner strålar får kritik från andra organisationer och verk som granskar mobiltelefonstrålning. I onsdags presenterade TCO ett test där flera telefoner underkändes men kritiker menar att TCO använder gränsvärden som är tagna ur luften.

TCO har inte utgått från det internationella gränsvärde som världshälsoorganisationen WHO har satt upp. Istället har TCO satt upp en egen gräns som är betydligt lägre.

TCO har kommit fram till gränsvärdet för sin mobiltelefon-märkning genom att omvandla det amerikanska värdet, som räknas fram på ett annat sätt, och sedan lägga till lite säkerhetsmarginal.

SSI tveksamt till gränsvärdena
Lars Mjönes vid Statens strålskyddsinstitut, SSI, ger dock inte mycket för TCO:s gränsvärde.

– Det verkar lite gripet ur luften. De har säkert någon anledning till det, säger han.

Kan man överföra de amerikanska gränsvärdena till de europeiska på det här sättet?

– Det är olika standarder som man mäter efter och de går inte att jämföra direkt, säger Lars Mjönes vid Statens strålskyddsinstitut.

Jan Rudling, vd för TCO Development, säger att man använder sig av det låga gränsvärdet eftersom det numera går att tillverka så lågstrålande telefoner och märkningens syfte är just att det tas fram bättre telefoner.

– Vem som helst har väl rätt att ställa hårdare krav än de minimikrav som myndigheterna ställer. Jag förstår inte kritiken som kommer från SSI, säger Jan Rudling.

Skulle man inte kunna se det som ett sätt att skrämma upp användare?

– Nej, vi tycker tvärtom att man bidrar till att lugna människor genom att de som är oroliga då kan välja en telefon som uppfyller strängare krav än de miniminormer som myndigheterna har ställt upp, säger Rudling.

”Kritiken ogrundad”
TCO Developement som har gjort undersökningen är ett företag som ägs av fackförbundet TCO. Tidigare har TCO Developement haft stora framgångar med sin märkning av datorskärmar.

Mobiltelefontillverkarna kritiserar nu företaget för att göra den här undersökningen för att slå sig in på marknaden för mobiltelefonmärkning.

– Det tycker jag är en rätt ogrundad kritik också. Vi har ju ett uppdrag från användarna att verka för bättre och säkrare produkter. Vår märkning för bildskärmar har varit väldigt framgångsrik och har påverkat produktutvecklingen på väldigt många områden. Den har blivit en världsstandard idag, säger Jan Rudling, vd för TCO Development.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista