Nelson Mandela håller upp VM-trofén efter beskedet att Sydafrika får arrangera fotbolls-VM 2010.

Sydafrika arrangerar fotbolls-VM 2010

Sydafrika har utsetts till arrangör av fotbolls-VM 2010, meddelade Fifa på lördagen. (Radiosporten och Ekot)

Nu är det avgjort var Fotbolls-VM 2010 kommer att arrangeras. Det var redan bestämt att någonstans i Afrika skulle VM hållas men spänningen har varit stor inför Fifas tillkännagivande.

En landsomfattande suck av lättnad, jubel och tårar. Överallt i Sydafrika följde människor på storbildskärmar det fruktade, eller glädjande beskedet från Zürich. Nu har Sydafrikas städer förvandlats till stora festplatser.

Första gången i Afrika
Fotbolls-VM, det näst största sportarrangemanget i världen, hålls för första gången i Afrika och då i Sydafrika.

För landet betyder det uppemot 30 miljarder kronor i nettointäkter och kanske uppåt 150 000 nya arbetstillfällen.

Hela regeringen med presidenten i spetsen jublade på gräsmattan utanför regeringsbyggnaden, Union Building, och lovade högtidligt att detta ska bli en stor gemensam afrikansk angelägenhet.

Mandela i tårar
I Zürich grät förre presidenten Nelson Mandela och sa att det var den bästa tioårspresenten som Sydafrikas tioåriga demokrati kunde få.

För vanliga människor betyder det fest, framtida fotbollsfest och på lördagen en berusande glädjefest på alla gator som kommer att pågå långt in på natten.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".