Miljoner kubaner i protest mot USA

På Kuba demonstrerade på fredagskvällen drygt en miljon människor mot USA:s nya plan för att öka trycket på Fidel Castros regim. Planen innebär bland annat hårdare ekonomiska sanktioner och är tänkt som ett stöd för oppositionen i landet men den har tackar nej till hjälpen.

För Castro har planen blivit en välkommen förevändning för att driva igenom impopulära åtgärder.

När George Bush lanserade sin plan förklarade han stolt att ”vi väntar inte på att friheten ska komma till Kuba, vi slåss för den nu”.

Men de som planen sägs stödja, den demokratiska oppositionen på Kuba, har vänligt men bestämt tackat nej. Ett par dissidentgrupper lämnade till och med in en formell protest till USA:s diplomatiska representation i Havanna.

Att USA lägger sig i den demokratiska oppositionens arbete har bara negativa effekter, förklarade flera ledande dissidenter.

Ekonomiskt stöd straffades
Att ta emot ekonomiskt stöd från USA innebär dessutom att göra sig till en brottsling i den kubanska regimens ögon.

De över 70 dissidenter, som för bara drygt ett år sedan anklagades för att vara agenter för främmande makt, dömdes till långa fängelsestraff, av just den anledningen.

Förutom ökat ekonomiskt stöd till dissidentgrupper och till exilradion Radio Marti, så är planens syfte också att bromsa flödet av dollar från exilkubaner till deras familjer på Kuba.

Bland annat ska exilkubaner, som hittills kunnat besöka ön en gång per år, nu bara få göra det var tredje år. Definitionen av anhöriga som har rätt att skicka pengar till Kuba begränsas också.

Prishöjningar på dollarvaror
Den kubanska regeringens reaktion lät inte vänta på sig. Bush plan beskrevs som en eskalering av USA:s aggression, vars omedelbara effekt kommer att bli prishöjningar på varor som säljs i dollar. Det gäller idag det mesta på Kuba.

Mycket tyder på att den kubanska regeringen länge har velat öka priserna i dollarbutikerna, men den har dragit på det eftersom den ekonomiska situationen redan är dramatisk för de flesta kubaner.

Bush plan gjorde det möjligt att skylla prishöjningarna på USA och därmed kunde också invasionsspöket väckas till liv.

Hamstrar varor
De flesta dollarbutiker har hållits stängda de senaste dagarna och framför dem som har öppet ringlar köer av oroliga människor. På en enda dag förvandlades Havanna till en nervös stad där människor försökte hamstra, nästan som inför ett krig.

Så redan innan planen satts i verket har den haft effekt. Livet för de flesta kubaner har ytterligare försvårats och den demokratiska oppositionens arbete har blivit ännu lite vanskligare än det redan var.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista