Premiärminister Quray.

Quray tänker föreslå Israel vapenvila

Palestiniernas premiärminister Ahmad Quray säger på lördagen att han tänker föreslå eld upphör. Samtidigt demonstrerar tusentals palestinier mot fördrivningen av palestinier i samband med att staten Israel grundades 1948.

Demonstrationerna genomförs efter en av de våldsammaste veckorna i Gazaremsan på flera år med många döda på båda sidor.

Premiärminister Quray träffar USA:s utrikesminister Colin Powell vid Världsekonomiskt Forums möte i Jordaniens huvudstad Amman på lördagen. Till den jordanska nyhetsbyrån Petra säger Quray att han tänker föreslå vapenvila mellan israeliska armén och palestinierna för att istället inleda förhandlingar.

Samtidigt i Ramallah på Västbanken uppmanar den palestinske ledaren Yasser Arafat palestinierna att ”terrorisera fienden” i ett mycket bittert direktsänt tv-tal. Talet hölls till minne av, vad han kallar, katastrofen, fördrivningen av palestinierna för 56 år sedan. Arafat sade även att han var redo att ingå fred med Israel.

Den israeliska armén har nu dragit sig tillbaka från flyktinglägret Rafah längst ner i söder i Gazaremsan men attackerar byggnader från luften, i jakten på ledare för den extrema rörelsen Islamistiska Jihad.

Islamistiska Jihad har tagit på sig ansvaret för två av de dödliga attackerna mot den israeliska armén under veckan.

Under lördagskvällen kommer en stor israelisk fredsdemonstration att hållas i Tel Aviv med krav på att israelerna lämnar Gazaremsan.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista