Fest i New Delhi när Sonia Gandhi valdes.

Glädjefyllt när Sonia Gandhi valdes

I Indien valdes Sonia Gandhi på lördagen formellt av sitt parti, kongresspartiet, att bli premiärminister i världens största demokrati. Samtidigt fortsätter intensiva förhandlingar med allierade partier på vänsterkanten om hur den nya regeringen ska se ut.

Glädjerusiga Sonia Gandhi-anhängare trängs utanför kongresspartiets högkvarter på Akbar Road i New Delhi. Många hoppas få en skymt av den 57-åriga italienskfödda kvinna som nu väntas bli ledare för världens näst folkrikaste nation.

– Vi har samlats här för att glädjas tillsammans, Sonia kan få hela Indien att blomstra, inte bara för de rikaste, säger Anand.

Överläggningar pågår
Bakom avspärrningarna här pågår överläggningar om hur den nya regeringen ska se ut.

Den stora frågan just nu är om partier på vänsterkanten, däribland Indiens kommunistiska parti marxisterna ska ingå i regeringen, eller nöja sig med att ge stöd i parlamentet, som här i Indien kallas Lok Sabha. Marxistpartiets högsta ledning, politbyrån, har ännu inte bestämt sig.

I fredags rasade Bobmay-börsen och valutan, rupien, till sina lägsta nivåer på månader. Detta eftersom näringslivet fruktar att vänsterpartierna kommer att försöka blockera de ekonomiska reformer som avgående premiärministern Vajpayee stått i spetsen för.

Vill kasta ut Coca Cola
En del av Sonia Gandhis anhängare vill kasta ut Coca Cola och andra utländska företag.

Kommunistpartiet försökte på lördagen lugna investerare genom att säga att partiet är för ekonomisk liberalisering, under vissa villkor. I exempelvis Calcutta, där kommunister suttit vid makten i decennier, bedrivs nu en liberal ekonomisk politik, delvis inspirerad av Kinas kommunister.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista