USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld.

"Förhörsmetod godkänd av Rumsfeld"

Uppdaterad 11:40
I USA kommer nya allvarliga anklagelser mot försvarsminister Donald Rumsfeld. Enligt en kommande artikel i tidskriften New Yorker godkände Rumsfeld förra året en hemlig plan som uppmuntrade förhörsmetoder som sexuell förnedring och tortyr av irakiska fångar.

Pressen ökar nu ytterligare på den redan hårt kritiserade amerikanske försvarsministern och det är än en gång New Yorkers legendariske journalist Seymour Hersch som presenterar nya uppgifter om övergreppen mot irakiska fångar.

Godkände förhörsmetoderna
I en artikel i tidskriftens kommande nummer, som finns ute i handeln om en vecka, hävdar Hersch att Rumsfeld själv godkände en plan som uppmuntrade till användning av de kontroversiella förhörsmetoderna, bland annat sexuell förnedring och fysiska tvångsåtgärder av olika slag.

Metoderna hade använts i jakten på al-Qaida i Afghanistan och eftersom attackerna mot USA-alliansen blev allt fler, sa försvarsministern ja till att använda dem även i Irak för att få fram bättre information om motståndet, skriver Hersch, som citerar nuvarande och före detta anställda i den amerikanska underrättelsetjänsten. Enligt en av de intervjuade ska ledorden ha varit: grip de ni måste, gör vad ni måste.

Det var enligt artikeln Steve Cambone, biträdande försvarsminister med ansvar för underrättelsefrågor, som stod för detaljplaneringen men det var Rumsfeld och högste försvarschefen, general Richard Myers, som slutgiltigt godkände planen. Detta trots att flera medlemmar i underrättelsetjänsten motsatte sig den, skriver Hersch.

Pentagon tillbakavisar
Talesmän för försvarshögkvarteret Pentagon tillbakavisar helt New Yorkers påståenden och säger att artikeln är fylld av felaktigheter och bygger på gissningar från anonyma källor.

Ord står återigen mot ord och det blir allt svårare för Bushregeringen att hålla fast vid sin ståndpunkt att det bara var några få rötägg längst ner i den militära hierarkin som var ansvariga för de grymma övergreppen.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".