Hundratusentals i demonstrationer i Tel Aviv.

100 000 i Tel Aviv mot Israels politik

Över 100 000 israeler demonstrerade på lördagskvällen för att lämna över Gazaremsan helt och hållet till palestinierna. Rabintorget i Tel Aviv, den plats där Israels premiärminister Yitzhak Rabin mördades 1995, var fullpackat med demonstranter.

Demonstrationen genomfördes efter en mycket blodig vecka i Gaza där 29 palestinier och 13 israeliska soldater har dödats.

Den enorma uppslutningen berodde troligen på att veckan som gick var den våldsammaste på flera år. De 13 soldaternas död har skakat israelerna.

Michal var en av demonstranterna. Hon stod där med sina tre halvvuxna söner, snart i värnpliktsåldern.

– Du vet när det är dags att gå och vi vet att vi måste gå. Det är hög tid och handlar om våra barn här, säger trebarnsmamman Michal.

Oppositionsledaren Simon Peres talade om att det den här kvällen var majoritetens röst som hördes. Opinionsmätningar i veckan visar att nästan 80 procent nu är för att israelerna lämnar Gazaremsan.

Yvonne Weiss var en av de många som trodde att den mäktiga demonstrationen skulle sätta press på regeringen Sharon och att en evakuering från Gaza snart skulle komma.

– Jag tror det kommer att ske nu. Inte i morgon men ganska snabbt. Alla vill det även bland de politiska partierna från höger till vänster, tror hon och glömmer att det bara är två veckor sedan det största regeringspartiet, Likuds medlemmar, röstade ett kraftfullt nej till ett tillbakadragande.

Christina Gustafsson, Tel Aviv
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista