Regeringen: För få invandrare i lumpen

Det är för få invandrare som gör lumpen. Det anser regeringen som gett försvarsmakten i uppdrag att öka rekryteringen bland invandrarungdomar. (SR Uppland)

I helgen hölls de första prova-på-dagarna på S1 i Enköping. Ett 20-tal killar och tjejer med invandrarbakgrund fick bland annat prova på att skjuta och resa tält.

Försvarsmakten har i flera år ordnat prova-på-dagar för att få fler tjejer att göra lumpen. Resultat har varit lyckat och nu prövar man för första gången samma sak med ungdomar med invandrarbakgrund.

Hur många invandrare som gör lumpen finns det ingen statistik över men att det är få märks tydligt ute på förbanden, säger Örjan Backelind, rekryteringsofficer inom försvarsmakten.

– Ett kompani är ju tre till fyra plutoner och på en sådan pluton är det i bästa fall en handfull ungdomar med invandrarbakgrund. Vi vill ju att andelen ska återspegla samhället i så stor utsträckning som möjligt, säger Örjan Backelind.

Två av dem som i helgen provat på militärlivet är 17-åriga Gilda Shahrabi och Roy Serbast.

– Det kom två tjejer till vår skola och sökte efter folk. Det lät intressant så jag skrev upp mig, säger Roy Serbast.

Varför är det de så få invandrare som vill göra lumpen, tror ni?

– Jag tror att det beror på att de känner sig otrygga efter att det har varit krig i deras egna länder. Då kanske de känner sig dåliga av att komma till den svenska militären, säger Gilda Shahrabi.

Försvaret hoppas nu kunna erbjuda prova-på-dagar för invandrare på flera regementen i landet och därmed få fler invandrare att vilja göra lumpen när det är dags för mönstring.

Roy Serbast har redan bestämt sig.

– Jag tror jag kommer att göra den. Eller, jag är ganska säker på det, säger han.

Jonas Alsgren, SR Uppland
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista