President Lula i hetluften efter utvisning

I Brasilien kritiseras president Lula för att använda sig av metoder som man inte sett sedan diktaturens dagar. Det handlar om beslutet att utvisa New York Times korrespondent efter en artikel som inte föll Lula i smaken.

Det hela började med att New York Times korrespondent Larry Rother skrev en artikel som hävdar att Lulas dryckes-vanor har börjat bli ett allvarligt politiskt problem. Artikeln orsakade inte oväntat starka reaktioner i Brasilien.

Nästan alla var dock till Lulas fördel. Såväl hans allierade som politiska motståndare slöt upp bakom honom och menade att artikeln var en osedvanligt osaklig och lösmynt skvaller-krönika som inte var värd att tas på allvar. Om det stannat där hade det hela snabbt runnit ut i sanden.

Rother utvisades
Brasiliens justitieminister beslutade, med Lulas goda minne, att utvisa Larry Rother och då vände i ett slag opinionen.

Senast en journalist utvisades från Brasilien var 1970, mitt under militärdiktaturen.

Att Lula, själva symbolen för kampen mot diktaturen, använde sig av samma metoder var minst sagt olycksbådande, nästan en bekräftelse på att Rother hade rätt.

Lula visade heller inga som helst tecken på att ta intryck av kritiken. Tvärtom insisterade han upprepade gången att utvisningsbeslutet var helt korrekt.

Bad om ursäkt
På lördagen skrev Larry Rother ett brev till Lula och bad om ursäkt. Nästan genast drogs utvisningsbeslutet tillbaka.

New York Times korrespondent får alltså stanna i Brasilien. Men skadan är redan skedd. Allt fler frågar sig nu vilka problem det egentligen är som fick Lula att reagera som en diktator av den gamla stammen.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".