Hjärt-lungfonden satsar på bok om mat

En halv miljon svenskar väger för mycket och hjärt-kärlsjukdomarna orsakar fyra miljoner dödsfall varje år bara i Europa. Nu prövar Hjärt-lungfonden ett nytt grepp, en bok med recept på hjärtvänlig mat och tips på sätt att ändra sin livsstil.

Den dystra statistiken över hjärtkärlsjukdomarnas ökning och det faktum att fyra miljoner européer dör varje år av sjukdomar som har med hjärta och blodomlopp att göra har nu fått den anrika Hjärt-lungfonden att byta fot.

Från att samla pengar via julmärken och sparbössor har organisationen nu valt en ny stil. Den visar sig bland annat i en kokbok av två av landets stjärnkockar.

Hjärtvänlig mat
De har komponerat hjärtvänlig mat som presenteras med maffiga närbilder. Det ska få småtjocka och smällfeta svenskar att byta vanor, säger kocken Cecilia Magnusson som är i full färd med en röd linssoppa.

– Man kan ju använda sig av magra mejeriprodukter som också har en bra smak. Sedan får man öka på de andra kryddorna. Mer färska örter, senap, pepparrot. Det finns många trick att ta till, säger hon.

Vad tillför den här boken till de nyttiga kokböcker som redan finns?

– Dels har vi en inspirationsdel som visar på hur man ska göra sina livsstilsförändringar. Där får man mycket tips och råd. I receptdelen har vi använt oss av vanlig mat, enkla råvaror som finns att få tag på i alla livsmedelsbutiker. Det är heller inga krångliga tillagningssätt, säger Cecilia Magnusson.

Jämförs med rusningstrafik
Eller som hjärtprofessorn Lars Rydén uttrycker det: Om man tar bort tio procent av alla bilar i fredagsrusningen, så räcker det för att trafiken ska löpa mycket bättre.

Det är samma sak med blodomloppet. Förbättra din livsstil med bara tio procent så slipper du blodproppar i hjärta och kärl.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista