Mutresor ska stoppas med nya regler

Uppdaterad 15:25
Efter flera misstänkta fall av mutbrott bland läkare och läkemedelsföretag arbetar Landstingsförbundet och Läkemedelsindustriföreningen med att ta fram nya, striktare regler för till exempel resor och lyxmiddagar.

De ibland täta kontakterna mellan läkare och läkemedelsbolagen har uppmärksammats många gånger och överåklagare Christer van der Kwast har inlett förundersökning i flera fall, skriver Svenska Dagbladet. 

Erbjuder mer än landstingen
Sedan tidigare är det känt att de stora läkemedelsbolagen kan erbjuda vad landstingen inte alltid förmår. Välorganiserade kurser och utbildningar, ibland på mycket attraktiva platser med bättre klimat än Sveriges till exempel.

Svenska Dagbladets rapportering tidigare visar att industrin satsar miljardbelopp för att påverka läkare.

Ekots granskning i vintras visade också att det kan vara läkare som initierar kontakter för att skaffa sig olika förmåner. En läkare försökte till exempel få läkemedelsföretaget Lilly att betala en golfresa till Sydafrika för sig själv och tio kollegor. Läkaren uppges ha hotat med att sluta skriva ut ett av Lillys läkemedel till sina patienter, om inte resan på 100 000 betalades.

Striktare avtal på gång
Ekot har också rapporterat om betalda julfester, fina middagar och rena nöjesresor. Sådant ska det bli stopp för nu, hoppas Landstingsförbundet som tillsammans med Läkemedelsindustriföreningen arbetar med att ta fram ett nytt, striktare avtal.

Ellen Hyttsten är direktör på Landstingsförbundets avdelning för hälso- och sjukvårdspolitik.

– Landstingen kommer att få ta ett större kostnadsansvar när det gäller resorna. Dessutom kommer det vara tydligare när det gäller till vem inbjudningar ska ställas. De ska alltså ställas till arbetsledande personer eller sjukvårdshuvudmännen direkt som sedan beslutar om vem i personalen som får åka på de här resorna. Det får inte vara golfresor och annat, säger Ellen Hyttsten.

Får konsekvenser i sjukvården
Det nya regelverket väntas antas av Landstingförbundets styrelse nästa månad och Ellen Hyttsten säger att bestämmelserna kommer att få stora konsekvenser för sjukvården.

– Det kommer helt klart att innebära förändringar. Men det är något som landstingen är beredda att ta. Samma gäller för industrin. Vi är helt överens om det här, säger Ellen Hyttsten, direktör på Landstingsförbundets avdelning för hälso- och sjukvårdspolitik.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista