Ruslana efter segern.

Schlagersegern viktig för Ukrainas folk

Den ukrainska sångerskan Ruslanas seger i schlagerfestivalen firas stort i hemlandet på söndagen. Många ser det som ett bevis på att landet är en del av Europa. Ukraina hade satsat stort på sitt bidrag, en rockig låt inspirerad av traditionell ukrainsk folkmusik.

Inför finalen i Istanbul turnerade sångerskan Ruslana och hennes läderklädda dansare runt i 14 länder med sitt bidrag Wild dance för att trumma ihop förhandsstöd. Nu när Ukrainas storsatsning har lyckats jublar förstås invånarna i den forna Sovjetrepubliken.

Trots att det bara är andra gången som Ukraina deltagit i tävlingen så har den fått stort genomslag och stor betydelse.

Viktig symbol för landet
Enligt Åke Peterson, Sveriges ambassadör i Ukraina, är tävlingen en viktig symbol för landet som kämpar med sin identitet.

– Man har ju problem med identiteten och det här visar att man hör till någonting, att man hör till Europa. De har en Europadiskussion här där de talar om ”de i Europa och vi”. På det här sättet förstärker det symboliskt samhörigheten med Europa, säger Åke Peterson.

Många av de forna östländerna ser Eurovision Song Contest som ett sätt att placera sig på den europeiska kartan, att visa att de också hör hemma i gemenskapen.

Det är särskilt påtagligt i Ukraina, som ser sig själv lite som det bortglömda landet.

Längtan att få vara med i Europa är stor, alldeles särskilt hos ungdomarna. Samtidigt upplever många ukrainare att Europa inte riktigt släpper in dem.

Lider av Sovjetstämpeln
Ukraina lider av sin gamla Sovjet-image och på så sätt är lördagens seger i schlagerfestivalen en extra viktig symbol, säger Åke Peterson.

– Framförallt välkomnas det här för att det utgör en motbild till en del saker. Det ger en bild av kvalitet och hög standard i landet. De har kämpat mycket med kvalitetsproblem, de är kända för piratkopieringar och så vidare.

– Oavsett vad man har för politisk inriktning så tror jag att alla tycker att det här är bra för landet, att man kan konkurrera med andra länder. Det tror jag är väldigt viktigt för många, säger Sveriges ambassadör i Ukraina, Åke Peterson.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista