Anders Milton

Intern kritik mot Röda Korsets ordförande

Ordföranden för Svenska Röda Korset, Anders Milton, ifrågasätts internt, både för sitt arvode på 50 000 kronor i månaden och för att han kombinerar sitt ordförandeskap med ett regeringsuppdrag.

Det är två tidskrävande uppgifter och det är för mycket, anser Per-Ola Bergstén, ordförande i Röda Korsets region Mellan.

– Jag tror inte att man klarar en sådan arbetsbelastning och samtidigt ha sitt engagemang kvar. Regeringsuppdraget rör ju sig över flera år, säger Per-Ola Bergstén.

Läkaren Anders Milton valdes i juni 2002 till Svenska Röda Korsets ordförande. I höstas fick han också regeringens uppdrag att utreda hur vården av psykiskt sjuka fungerar. Uppdraget är omfattande och sträcker sig fram till hösten 2006.

Interna diskussioner
Denna kombination har resulterat i interna diskussioner. Per-Ola Bergstén, ordförande för ett av Röda Korsets regionråd, har tagit upp frågan flera gånger och säger att han öppnade dörren för en diskussion, där många tycker som han gör.

Anders Milton säger dock att han satsar på båda uppdragen.

– Jag lägger ner gissningsvis 30-40 timmar i veckan och jag arbetar ungefär lika mycket per vecka för psykiatriuppdraget, säger Milton.

Hur får du tiden att räcka till?

– Jag har långa arbetsveckor, säger Anders Milton.

Efter kritik inom Röda Korset sänktes hans arvode något och nu har han 50 000 kronor i månaden. Regeringsuppdraget ger honom 65 000 kronor i månaden.

Ledningen kostar 15 miljoner om året
Röda Korset har också en generalsekretare, Christer Zettergren, som har 75 000 i månadslön. Totalt kostar organisationens styrelse och ledning cirka 15 miljoner på ett år, enligt årsredovisningen för 2002. Det är nästan lika mycket som Röda Korset fick in vid sin julinsamling det året, 14,8 miljoner.

Anders Milton medger att det finns synpunkter på hans uppdrag och lön.

– Det finns alltid i en organisations om Röda Korset, en spänning mellan den professionella organisationen, det faktum att jag har ett arvode och våra frivilliga, säger han.

Röda Korset framhåller att det är medlemsavgifter och avkastning på kapital som betalar löner och arvoden.

Har aldrig fått lön
Per-Ola Bergstén tycker visserligen att det är svårt att säga hur mycket en Röda Kors-ordförande ska avlönas med men själv har han aldrig fått några pengar.

– Aldrig. Hela rörelsen bärs ju upp av att det är ett ideellt engagemang, säger Per-Ola Bergstén.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".