EU kopplar ihop alkohol med folkhälsa

EU:s ordförandeland Irland föreslår nu att alkohol ska kopplas ihop med folkhälsa. Det är första gången detta görs när det gäller EU:s lagtext.

Folkhälsominister Morgan Johansson välkomnar förslaget och han menar att skrivningen i framtiden kan hjälpa Sverige i kampen för en mer restriktiv alkoholpolitik.

”Alkohol inte vilken vara som helst”
– Vår grundläggande ingång är att alkohol inte är vilken vara som helst. Det är inte som att sälja bilar, skor eller kläder, utan det är något man måste ha särskilda begränsningar kring. Nu får vi se var det landar i den processen, säger Morgan Johansson.

Morgan Johansson tycker att det är en stor sak att ordförandelandet Irland nu föreslår en ny lagtext där alkohol för första gången kopplas till folkhälsan.

Tidigare har kopplingen gjorts i vissa praxisfall i EG-domstolen, men att det nu slås fast i en text i EU:s grundlag är nytt.

Sverige har varit pådrivande
Morgan Johansson, som menar att Sverige har varit mycket pådrivande när det gäller förslaget, tror att Sverige i och med detta kan driva en mer restriktiv alkoholpolitik även framöver.

– Ja, det kan väl leda till att vi kanske slipper alla de bekymmer som vi har haft från EU när det till exempel gäller reklamfrågan. För ett år sedan fick vi ett beslut som hängdes upp på EG-rätten om att vi inte hade rätt att förbjuda alkoholreklam i Sverige.

– Det kanske också kommer att innebära att frågor som ligger i domstolen, exempelvis privatimporten från andra EU-länder, kan hanteras och att man respekterar vår ansvarstagande alkoholpolitik mer än vad man gjort tidigare, säger han.

EU-jurist tveksam
Men Ola Wiklund, som är docent i EU-rätt och tidigare arbetat som jurist vid EG-domstolen, grusar Morgan Johanssons förhoppningar.

Ola Wiklund menar att förslaget till lagtext bara ska ses som ett konstaterande av tidigare praxis, inte som att det kan värna den svenska mer restriktiva alkoholpolitiken, eller att förslaget på något sett skulle påverka EG-domstolens syn på spritreklam eller privatimport som folkhälsoministern tror.

– Nej, jag ser mer att det som gäller de fyra friheterna inte inskränks i den här skrivningen. Det tycker jag ganska klart framgår av hur det är formulerat.

– Om jag var politiker skulle jag också försöka mig på sådana här tolkningar. Men ibland måste man skilja på vad som är politik och vad som är juridik. Den här rättspraxisen och rättsutvecklingen är en ganska fast praxis som har pågått i många år.

Så enligt dig kan man inte påverka alkoholhandeln eller alkoholkonsumtionen?

– Inte med den här bestämmelsen i alla fall, säger EU-juristen Ola Wiklund.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista