USA:s utrikesminister Colin Powell.

USA manar till stopp för våldet i Gaza

Israel hotar med att intensifiera de militära operationerna på Gazaremsan och att jämna ytterligare palestinska hem med marken. Detta trots en omfattande kritik från omvärlden. USA:s utrikesminister Colin Powell uppmanade på söndagen båda sidor att nu sätta stopp för våldet.

– USA är angeläget om att stoppa denna onda cirkel av attacker och motattacker, sade utrikesminister Colin Powell vid Världsekonomiskt forums möte i Jordanien.

Kritisk mot bostadsrivning
Han riktade också direkt kritik mot Israel gällande raserandet av palestinska bostäder.

”Israel har rätt till självförsvar men aktionerna i flyktinglägret Rafah med rivandet av hus, det motsätter vi oss”, sade Powell.

Även FN och Arabförbundet har fördömt förstörandet av bostäder.

Beslutade riva trots kritik
Vid den israeliska regeringens första sammanträde efter de senaste dagarnas strider beslutades på söndagen, trots kritiken, att riva hundratals hus och intensifiera luftangreppen mot bestämda mål på Gazaremsan om det är så att våldsamheterna nu fortsätter.

Enligt FN är över 1 000 palestinier hemlösa efter de veckans husrivningar och i flyktinglägret Rafah sätts nu tält upp för att ge de bostadslösa tak över huvudet.

Striderna har krävt över 30 palestinska liv och 13 israeliska soldaters. Mer än 300 palestinier har skadats. Den här, även för israelerna, svarta veckan ledde till att en fredsdemonstration i Tel Aviv på lördagskvällen fick rekordstor uppslutning.

Massdemonstration mot politiken
Trots att merparten av demonstranterna inte räknar sig till premiärminister Sharon och hans Likudpartis anhängare gav de hans plan på en israelisk reträtt från Gaza ett oreserverat stöd. Detta till skillnad mot Likudpartiet som röstade ner sin partiledares plan för ett par veckor sedan.

En av demonstranterna, Ariel Aron, ansåg att det nu var dags att visa att majoriteten av israelerna har en annan åsikt.

– Det är dags att visa att det finns andra åsikter i det här landet. Vi har inget att hämta på Gazaremsan och skulle inte ha gått in där från början, säger Ariel Aron.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".