Intresset för börsnotering tillbaka

Företagens intresse för att börsintroduceras är på väg tillbaka. Under åren med djup börsnedgång var intresset för nyintroduktioner i princip obefintligt, men nu står flera företag i startgroparna för en börsnotering.

Ett företag som vill bli börsnoterat är elektroniktillverkaren Note.

Fabriken i Norrtälje är en av totalt nio enheter där Note tillverkar och servar elektronikkomponenter och bedriver forskning.

Storbolag som kunder
All verksamhet sker på uppdrag och bland kunderna finns storbolag som Ericsson, Saab och Volvo. Men i fabriken i Norrtälje tillverkas också kretskort som ska sitta i Hasselbladkameror och kompasstillverkaren Silva är en annan av kunderna.

Note bildades 1999 och har expanderat genom att köpa och omvandla andra företag.

Nu vill man växa ytterligare och målet är att senast nästa år vara börsnoterat, säger koncernchefen Erik Stenfors.

– Vi har haft som mål ända sedan vi startade koncernen, att vid en lämplig nivå och storlek gå in på börsen av det klassiska skälet att få tag i mer riskkapital för att kunna fortsätta expansionen, säger han.

Vad finns det för fördelar med att finnas på börsen?

– Det finns flera fördelar. Den grundläggande fördelen är naturligtvis att få tillgång till riskvilligt kapital för att växa vidare men det är också en kvalitetsstämpel att göra en börsnotering. Kanske mer idag än tidigare, för kraven har skärpts. Det är en ganska omfattande noteringsprocess och det är en tryggare leverantör för våra kunder, säger Erik Stenfors.

Note är inte ensamt på vägen mot börsen. Flera företag köar för notering, senast var det vadhållningsbolaget Unibet som offentliggjorde sina planer.

Märks hos fondkommissionärerna
Även fondkommissionärerna, som agerar rådgivare vid börsintroduktioner, märker det ökade intresset, säger Patrik Enblad, vd för Hagströmer & Qviberg.

– Dels har börsen gått upp, vi har låga räntor och sedan finns ett uppdämt behov efter tre års börsnedgångar och lågkonjunktur, så det finns en massa bra företag med tillväxt, goda vinster och så vidare som vill skaffa nytt kapital och göra nya affärer och då är börsintroduktion ett bra alternativ. För ett eller två år sedan hade det inte varit möjligt för att det var för trist på börsen. Men nu är det möjligt igen och då söker man den här vägen, säger Patrik Enblad.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista