Vägverkets informationstidning.

Missvisande information från Vägverket

I flera år har Vägverket skickat ut en informationstidning till landets hushåll som ska öka säkerheten på vägarna. I den tidning som nu gått ut publiceras en bild där barn sitter framåtvända i baksätet. Det är mycket olyckligt anser Thomas Carlson, mediachef på trafiksäkerhetsföreningen NTF.

– Alla signaler, alla bilder och texter som kommunicerar att det är okej att sitta framåtvänd som små barn är väldigt olyckligt eftersom vi nu arbetar ganska intensivt med att få människor att förstå att barnen bör sitta bakåtvänt ända upp till fyra-fem års ålder.

– Ur den synvinkeln är det naturligtvis olyckligt om Vägverket, som högsta ansvarig myndighet för trafiksäkerheten har gjort den här blundern, säger Thomas Carlson på NTF.

Delas ut till alla
Det är tredje året i rad som Vägverket ger ut informationstidningen Sommarvägen. Tidningen har nyligen delats ut till nästan alla svenska hushåll med morgon-tidningarna.

Trots att tidningens pedagogiska text talar om att små barn åker säkrast bakåtvända i bilen så visar bilden på förstasidan något annat. På bilden syns 1,5-årig flicka sitta i en bilbarnstol framåtvänd i bilen.

Läsare hörde av sig
Misstaget upptäcktes genom att uppmärksamma läsare hörde av sig till Vägverket.

Vägverkets informationsdirektör, Gunilla Lundberg, håller med om att det är olyckligt men att inte svara på hur det har blivit så här.

– Vi får ta det som ett olycksfall i arbetet. Korrekturläsningen har inte fungerat som det skulle ha gjort. Däremot är texten riktig, säger hon.

Vilka signaler ger det när Vägverket publicerar en bild som går tvärtemot budskapet?

– Jag kan tänka mig att det kommer att uppfattas som att budbäraren, Vägverket, själva inte är alldeles säkra på vilket budskap man vill ha ut. Det tycker jag är bekymmersamt. Vi får i vår organisation fundera på hur vi ska komma till rätta med det framöver, säger Vägverkets informationsdirektör, Gunilla Lundberg.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista