Myndigheter slarvar med räkningarna

Många statliga myndigheter slarvar med att betala sina räkningar i tid. Enligt Ekots granskning har 29 av 100 myndigheter har dragit på sig betalnings-anmärkningar hos kronofogden. Värst av alla är Vägverket.

Juridiska personer, det vill säga myndigheter och företag, måste vara ännu mer skötsamma än privatpersoner med sina betalningar.

I deras fall räcker det med att någon, som inte fått betalt i tid ansöker hos kronofogden om betalningsföreläggande för att kreditupplysningsföretagen ska sätta en anmärkning.

Anmärkningen står sedan kvar i registret i minst två år, även sedan pengarna betalats eller kravet avskrivits.

Vägverket värst
Ekot har kontrollerat 100 statliga myndigheter. I ungefär 400 fall har de hamnat i kronofogdens register. Vägverket, Banverket och Försvarsmakten har fått flest anmärkningar.

Vägverket, som har 55 betalningsanmärkningar på åtminstone 1,9 miljoner kronor, försvarar sig med att det oftast är tvister som ligger bakom.

– En anledning tror jag är att vi inom vår myndighets-verksamhet även bedriver entreprenadverksamhet och konsultverksamhet. Vi har något som kallas för Vägverket produktion och Vägverket konsult. Där förekommer en del tvister och genom att det blir tvister kring fakturorna så blir det också fler fakturor som går vidare i registret, säger Vägverkets ekonomidirektör Lena Erixon.

Enligt Lena Erixon är alla ärenden bakom anmärkningarna, utom ett som just rör en tvist, nu ur världen.

Betalar efter en månad
Ett annat skäl till betalningsanmärkningarna är att Vägverket aldrig betalar en faktura förrän efter 30 dagar, oavsett vad leverantören kräver.

– En del försöker fakturera oss tidigare och det accepterar vi inte i systemet och kan få en del problem på grund av det, säger Lena Erixon.

Men det kan ni säga för att ni är stora. Ett mindre företag eller en mindre kund än Vägverket kanske har svårt att bara vägra betala innan 30 dagar har gått.

– Det finns ju vissa regler som är gemensamma för alla företag som man kan hävda och hålla sig till, sedan kan man alltid diskutera om 30 dagar är mycket eller inte men det är de regler som vi håller oss till, säger hon.

Vad tror du att en liten bilägare, som kan få påminnelsebrev eller krav från Vägverket om man inte betalar bilskatten i tid, tänker om att ni har så många anmärkningar?

– Huvuddelen av våra anmärkningar beror på att vi har tvister och det tror jag att de accepterar. Annars tycker jag att de kan ställa höga krav på att vi ska betala våra räkningar precis som vi ställer krav på att de som till exempel ska betala fordonskrav betalar till oss. Men om det beror på en tvist så tycker jag att det är en annan fråga än om det beror på slarv, säger Vägverkets ekonomidirektör Lena Erixon.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se
Research: Sandra Forresti
sandra.forresti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".