Fler kvinnor på styrelseposter efter kurs

1:43 min

100 kvinnor till har fått plats i svenska bolagsstyrelser efter att de har gått kurs på statliga Almi företagspartner. Flera partier är för kvotering, det vill säga att företagen ska tvingas ta in fler kvinnor i styrelserna. Bara var sjätte ledamot i svenska bolagsstyrelser är kvinna. Men näringsminister Maud Olofsson anser att det är på frivillig väg som det ska blir mer jämställt i bolagsstyrelserna.

– Nu har vi 200 kvinnor, och av dem är det nästan hälften som fått erbjudande om att sitta i styrelser. Det innebär att det här har spelat roll för deras möjligheter att komma in i styrelser, men det har också öppnat upp möjligheterna för dem som efterfrågar kvinnor i styrelserna att lätt få tag på kompetenta kvinnor, säger Maud Olofsson (C).

Männen dominerar fortfarande totalt i svenska bolagsstyrelser. Bara 16,5 procent eller var sjätte ledamot är kvinna.

I Norge finns en kvoteringslag som kräver att större bolag som börsbolag ska ha minst 40 procent kvinnliga ledamöter i styrelsen. Det har bland annat lett till att flera norska bolag har omregistrerat sig för att slippa ta in fler kvinnor.

Krav och hot om kvotering i Sverige har kommit från flera partier, bland annat från Moderaterna i våras.

Centerledaren och näringsministern Maud Olofsson är emot kvotering.

Hon satsade på ett program för fler kvinnor i bolagsstyrelserna som genomförts av statliga Almi företagspartner. Och av 200 deltagare har alltså ungefär 100 fått erbjudande om styrelseuppdrag.

Det är en liten ökning med tanke på att det totalt finns 350 000 bolag i Sverige, men Maud Olofsson är nöjd och tänker gå vidare med fler kurser.

– Jag har inte hört någon som har dåliga erfarenheter av att få in kvinnor. Men det är också viktigt att se att man ska göra rätt saker. Det är därför den här styrelseutbildningen är mycket bättre än att ropa efter kvotering. Jag jobbar gärna med morötter och stimulans för jag tror att det långsiktigt är mycket bättre för både styrelserna och för de kvinnor som ska ingå i styrelserna, säger Maud Olofsson.

Erik Ridderstolpe

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista