Invandrarkvinnor goda företagare

Kvinnor med utländsk bakgrund är synnerligen framgångsrika som småföretagare i Sverige. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Integrationsverket.

Det blixtrar och bullrar ordentligt när Ayten Budaki demonstrerar sin lasermaskin. Sedan drygt två år tillbaka driver hon en klinik för hårborttagning i Skärholmen utanför Stockholm. Det var tufft i början, men nu går det bra.

– Det började med ingenting och med lån, men nu kommer jag att betala en del av lånet med vinsten, säger hon.

Kvinnor med invandrarbakgrund lyckas bäst
Ayten Budaki är bara en av Sveriges 15 000 kvinnliga småföretagare med invandrarbakgrund som det går bra för. Det visar en ny undersökning som Integrationsverket beställt.

Kulturgeografen Ali Najib har jämfört landets alla småföretagare, män och kvinnor med svensk respektive utländsk bakgrund och kommit fram till att kvinnor med invandrarbakgrund som grupp lyckas betydligt bättre med sitt småföretagande, både när det gäller sysselsättning och omsättning.

– Kvinnorna har ökat sin tillväxt bättre än alla andra grupper, säger han.

Mellan 1998 och 2001 ökade sysselsättningen i genomsnitt med en fjärdedel för samtliga småföretag i Sverige.

I småföretagen drivna av kvinnor med utländsk bakgrund ökade sysselsättningen med 50 procent. Under samma period ökade också deras företagsförsäljning med hela 152 procent.

Hög utbildningsnivå
Ali Najib ser många tänkbara förklaringar till varför dessa kvinnor lyckas så bra som småföretagare. Bland annat för att de har en hög utbildningsnivå och att staten gjort insatser.

– Man har satsat på kvinnor som vill starta och driva sina företag under senare år, bland annat genom att erbjuda mer lån och sådana saker. Men jag tror också att många invandrarkvinnor börjar komma ut på arbetsmarknaden mer än förut. I den situationen som vi har idag på arbetsmarknaden för invandrare så finns kanske bara ett sätt att komma in marknaden och det är genom eget företagande, säger Najib, kulturgeograf vid Uppsala Universitet.

Therese Bergstedt
therese.bergstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista