USA:s ambassad har övervakat svenskar

USA:s ambassad i Stockholm bekräftade sent i gårkväll att man har en enhet som ska upptäckta misstänkta aktiviteter kring ambassaden och att den inte är hemlig.  Men både Säpo och regeringen sade igår att de inte känt till övervakningen

Sådana här övervakningsorganisationer, som kallas Surveillance Detection Unit, ska upptäcka människor och aktiviteter som kan utgöra ett hot och finns vid USA:s ambassader runt om i världen, enligt det skriftliga uttalandet från ambassaden i Stockholm.

De kom till som ett sätt att försvara sig efter bombattackerna mot de amerikanska ambassaderna i Dar es Salaam och Nairobi 1998, då hundratals människor dödades.

USA respekterar de svenska lagarna, och övervakningsorganisationen är heller inte hemlig, sägs det i uttalandet från USA:s ambassad.

Men justitieminister Beatrice Ask sade i går att övervakningsenheten varit okänd för svenska myndigheter.

– Så vitt jag vet så är det ingen i vare sig Justitiedepartementet, inom Säkerhetspolisen eller andra berörda myndigheter som känt till det. Jag vet inte om det funnits andra, men det får man kanske reda på.

Säkerhetspolisens informationschef Åsa Hedin säger att svenska myndigheter borde ha informerats:

– Omfattningen känner vi ännu inte till mer i detalj. Verksamheten ska ha pågått sedan år 2000 och vi vet ju också då att svenska myndigheter inte fått den information som vi borde ha fått.

Säpo har kontaktat Åklagarmyndigheten för säkerhetsmål som ska ta ställning till om en förundersökning ska inledas.

Det är ännu oklart exakt vilken slags bevakning de amerikanska myndigheterna utfört i Sverige. Justitieministern sade igår bara att människor har fotograferats och på andra sätt övervakats när de har rört sig i närheten av amerikanska ambassaden och vid andra lokaler som ambassaden använder.

I Norge däremot, vet man nu att övervakningsenheten vid USA ambassad i Oslo arbetat dygnet runt med övervakning och registrering av norrmän, runt om i Oslo.

Norska TV 2 avslöjade häromdagen att mellan 15 och 20 personer, flera med bakgrund i den norska säkerhetspolisen ska ha fotograferat och registrerat uppgifter om hundratals norrmän i en databas. Informationen har sedan förts vidare till den amerikanska ambassaden i Oslo.

Fakta: Så övervakades norrmän

USA har de senaste tio åren systematiskt låtit före detta norska säkerhetspoliser övervaka norrmän.

Gruppen, Surveillance Detection Unit (SDU), har opererat från hemliga lokaler och flera i gruppen är tidigare norska säkerhetspoliser.

Misstänkta personer har registrerats, fotograferats och uppgifterna har vidarebefordrats till USA:s ambassad, som analyserat och lagt in dem i databasen SIMAS (Security Incident Management Analysis System). Enligt norska TV2 ska flera hundra norrmän finnas i databasen.

Uppgifter gör gällande att det finns SDU-enheter med liknande uppgifter vid alla amerikanska beskickningar i utlandet. 

TT

Per Enander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista