Bilbomben exploderade i en välbevakad del av Bagdad.

Irakisk ledare dödad i attentat

Uppdaterad 16:45
Vid ett självmordsattentat i Bagdad på måndagen dödades ordföranden i det USA-tillsatta styrande rådet, Izzadin Saleem. Ytterligare minst nio människor omkom vid explosionen som inträffade nära infarten till USA-koalitionens högkvarter.

Det var när den fordonskolonn Izzedin Saleem färdades i var på väg in till den amerikanska förvaltningens högkvarter, den så kallade Gröna zonen i Bagdad, som en bilbomb exploderade vid en militärkontroll.

Flera bilar som väntade i kön förstördes och förutom Izzedin Saleem dödades, enligt sjukhuskällor, ytterligare minst fem personer och många skadades.

Troligen självmordsbombare
Det fanns fler medlemmar av det styrande rådet i den bilkonvoj som attackerades, men de hade redan hunnit passera militärkontrollen innan bomben exploderade. De är därför enligt hittills tillgängliga uppgifter oskadade.

Man tror att det var en självmordsbombare som utlöste detonationen i sin bil, som också befann sig vid militärkontrollen vid infarten till den Gröna zonen i centrala Bagdad.

Andra gången medlem dödas
Den 63-årige Izzedin Saleem var ledare för det shiamuslimska Dawapartiet i staden Basra i södra Irak och han var för tillfället alltså ordförande, ibland också kallad president, i det av USA tillsatta Styrande Rådet. Det är Iraks provisoriska regering där ordförandeskapet roterar mellan medlemmarna.

Det här är andra gången en medlem av det styrande rådet dödas. I september avled Aqila al-Hashimi, en av de få kvinnorna i Iraks ledning, efter att ha utsatts för ett attentat i Bagdad.

Förändrar inte plan för maktskifte
Attacken som dödade Izzedin Saleem kommer när det är knappt en och halv månad kvar till den dag makten i Irak skall lämnas över till irakierna själva.

Men det förändrar inte planerna för maktskiftet, säger representanter för USA-koalitionen på måndagen. Däremot kommer koalitionens trupper att stanna kvar i Irak.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista