Rehabilitering av långtidssjuka ifrågasätts

Uppdaterad 08:43
Rehabilitering av sjukskrivna personer är idag inte lika effektivt som tidigare. Det visar en undersökning gjord av Antoinette Hetzler, professor i sociologi vid Lunds universitet. Det var fler rehabiliterade, som kunde återgå till jobbet i början av 90-talet, än det är idag. Hon ifrågasätter nyttan med rehabiliteringen.

– Om man bara tittar på rehabiliteringen utifrån aspekten att återgå till arbete är det inte framgångsrikt, säger Antoinette Hetzler.

Vad kan den stora skillnaden mellan början av nittiotalet och nu bero på?

– Förändrad arbetsmarknad, eftersom försäkringskassan använder precis samma metodik för arbetsträning. Om man tänker på 1993 så hade Sverige den sämsta arbetmarknad man kunde tänka sig och arbetslösheten var ganska hög. Trots det gick folk tillbaka till arbetet. Att de inte gör det idag beror på att de inte är välkomna på arbetsplatsen, säger Hetzler.

Antointte Hetzler har jämfört två undersökningar av sjukskrivna personer i Skåne, som genomgått rehabilitering.

Hälften återvände förr
I början av 90-talet ledde rehabiliteringen till att drygt hälften kunde återvända till arbetsmarknaden efter att ha varit sjukskrivna. Idag är det bara en dryg tredjedel, som kan börja arbeta igen efter rehabilitering.

Enligt Hetzler är Försäkringskassans metoder oförändrade. Det som hänt är att arbetsmarknaden blivit väldigt mycket hårdare.

– Idag tar arbetsgivare inte risker med arbetstagare och kraven på arbetstagarna är oerhört höga så arbetskamraterna är inte glada när någon kommer tillbaka till en arbetsplats efter att ha varit långtidssjuk, säger Antoinette Hetzler.

Vill tillbaka till jobbet
Antoinette Hetzler anser att debatten om de ökande sjukskrivningarna borde ha en annan utgångspunkt. De sjukskrivna vill tillbaka på arbetsmarknaden, men släpps inte in.

– Nu har vi inte haft den debatten för att vi har utgått från att det är folk själva som vill vara förtidspensionerade och det är faktiskt inte sant, säger Antionette Hetzler, professor i sociologi vid Lunds universitet.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista