CSN betalar förlossning men inte abort

Svenska studenter som blir gravida utomlands får ersättning från försäkringsbolaget om de väljer att föda barnet, men inte om de gör abort. (Front i P3)

– Som det är i Sverige är det ju att det ska vara en kvinnas val vad hon vill göra med sin kropp. Jag tyckte det var jäkligt konstigt att en försäkring som ges av en statlig institution, som du lånar pengar från, inte återspeglar det synsättet, säger Susanne Rehnmark som pluggade i USA och fick betala sin abort själv.

Täcker förlossning
När Susanne Rehnmark upptäckte att hon var gravid kontaktade hon CSN. Precis som cirka 13 000 andra svenskar hade hon CSN:s utlandsstudieförsäkring som man tecknar genom försäkringsbolaget Gouda.

När Susanne kontaktade CSN fick hon beskedet att försäkringen inte täcker en abort. Däremot alla kostnader under en graviditet inklusive förlossningen.

– Jag kände att jag blev motarbetat på en moralisk nivå, även från dem.

”Historiskt arv”
Att det finns socialmoraliska skäl bakom försäkringsvillkoren bekräftas av Magnus Sehlberg på CSN:s försäkringsbolag Gouda.

– Jag tror det finns ett historiskt arv, varför det traditionellt aldrig har ingått aborter, där man säkerligen kan ha tagit in moraliska och sociala aspekter.

På CSN:s villkor
När det gäller försäkringen som CSN erbjuder är det de själva, och inte försäkringsbolaget, som satt upp villkoren för den som blir gravid utomlands.  

Enligt myndigheten kunde man tidigare varken få ersättning för abort eller graviditet men eftersom försäkring för graviditet är ett krav för att svenskar ska få studera på amerikanska universitet, lyfte man upp graviditeten från undantagen i försäkringen. Däremot gjorde man samtidigt det aktiva valet att låta abort stå kvar bland undantagen i avtalet.

Möjliggöra utlandsstudier
Magnus Forss, presschef på CSN, säger att de bara tänkt på att göra det möjligt för svenskar att gå på amerikanska universitet.

– Våra försäkringar ska inte ha någonting med moraliska värderingar om det ena och det andra hur en kvinna väljer att göra. Vi ska tillgodose våra studerandes säkerhet i första hand när vi tecknar olycksfallsförsäkringar. Och det gör att vi också måste fundera över den här saken.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se 

Matilda Uusijärvi
matilda.uusijarvi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista